2012-03-24

Chili&Vanilia-sorozat: sokízű párolt hal w/ bok choy (is)

az Ázsia Centerben van egy zseniális zöldséges, a Culinarishoz képest (de még a Szép Kis Indiához képest is) töredékáron lehet beszerezni nála mindenféle ázsiai hozzávalót. ha épp jó kedve van a kiscsávónak, nagyon készségesen magyarázza el, hogy mi mire jó és hogy készíti el az anyukája.
ma tehát jó idő, kicsit másnap, mozgásigény, táskavásárlási kedv => ÁC. fél óra alatt kint voltam.
táska nem lett, vízispenót, bok choy, bambuszrügy, gőzgombóc-por (bocs) meg ilyesféle csupa hasznos dolog igen.

bok choy





























know-how:

a halhoz
  • pangasius (fogalmam sincs a súlyáról, a csomag 1 kg-os, szelethalak vannak benne, kivettem egyet belőle - fontos a finom felengedés, nem szabad lesokkolni a haltetemet forró vízzel, attól lesz nyálkás és puha és gusztustalan) sózva, kevés szerecsendióval megszórva (ketté kellett vágnom a szeletet, mert pici a párolóm)
  • 1 elég nagy répa julienne-re reszelve
  • 5 cm uborka, szintén julienne-re reszelve
  • 2 zöldhagyma hosszúra csíkozva (zsüliennek hívni azért erős túlzás lett volna)
  • durvára tört koriandermag
  • 2 kaffir lime levél
  • 6 levél thai bazsalikom (és most kapcsolom ki nestont; nem tudom, szombat estére miért kell mindig tuctuc)
a bambuszpárolóba tettem egy darab sütőpapírt (hogy ne ragadjon le a párolandó), a reszelt zöldésgek felét beletettem, erre került a fél hal és arra a fűszernövényzet (kaffir lime + bazsalik). a metódus ua, mint a korábbi párolt halas verziónál. 15 perc alatt lett kész.


a bok choyhoz
  • 1 bok choi / fő (jelen esetben 1, merthogy továbbra is magányos étkezéseket bonyolítok)
  • 1 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1.5 cm gyömbér nagyon vékonyra szelve
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámmag
a bok choy egy zseniálisan jó ízű káposztaféle, amit jobbára stir-fry üzemmódban készítenek el nagyon sok fokhagymával. nyersen egyébként sokkal fotogénebb, mint megsütve/párolva. 
utóbb remekjó kis összegzést leltem az elkészítés mikéntjéről, de józan paraszti ésszel is elég jó eredményt produkáltam.
a hideg olajba tettem a gyömbér- és fokhagymaszeleteket, és másfeles fokozaton 2 percig együtt melegítettem őket, aztán 2esre kapcsolva további 1 percet - azért, hogy az ízek beleoldódjanak az olajba (az ízanyagok megégése nélkül). amikor már érezhetően jó illata lett, beleöntöttem a szójaszószt és beleforgattam a hosszában félbe vágott káposztát. 1/2 decinyi vizet aláöntöttem és lefedtem (2 percre), hogy párolódhassék ő. akkor van kész, ha egy kést belenyomva a végébe, puhának találtatik. szezámmaggal megszórás a végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pin It button on image hover