2012-03-30

pie (pate brisée) medvehagymára, gombára és húsra hangolva

újabb vacsoravendégek, akiknek abból főztem, amit a hétfői banda hozott ajándékba. lényeg a szervezettség.
igazából az ötlet is Dórától van, nemcsak a medvehagyma (mondjuk az Feri anyukájától).

know-how:

a paté briséehez
  • 250 g liszt (200/50 fehér/rozs)
  • 150 g puha vaj kis kockákra darabolva (addig puhult, amíg amíg hazatekertem a boltból - 4 percig)
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek tej (15 ml)
úgy csináltam, ahogy régen nagyanyám: a nyújtódeszkán állítottam össze a tésztát. a liszt közepébe mélyedést nyomtam, ebbe tettem a többieket és óvatosan beledolgoztam a vajat a lisztbe. a morzsalékos állagnál adtam hozzá a tejet, és sima tésztává gyúrtam (pillanatok műve). 12.07kor kezdtem, 12.17re már be volt csomagolva a tészta és bent volt a hűtőben, én meg fél lábbal az ajtón kívül, mert oké, hogy Puch, mint a golyó, de hátszélben is kell 14 perc a beéréshez - most meg szembe fújt. (felhasználás előtt 1-2 órát pihantetni kell hűtőben, légmentesen eltéve hűtőben 1 hétig eláll, fagyasztóban 3 hónapig, édeshez, sóshoz is oké.)

...este...

3 mm-esre nyújtottam, körré amőbává, mert kerek jénaiban sütöttem. akkora lapot csináltam, hogy a tálba téve legyen pereme is. villával megszurkáltam, ráraktam egy darab sütőpapírt, rászórtam egy marék babot és 20 perc alatt (175 fok, légkeverés) vakra sütöttem (Virágnak: nem készre teljesen, a nehezéktől nem tud felpúposodni a tészta). aztán még 5 percre papír-bab nélkül is visszatettem.

a töltelékhez (minden kb. adag, nem méregettem, igyekeznem kellett, így is megkaptam Mohától, hogy nálam soha nincs kaja időben, pedig késtek a kedvemért másfél órát - és tényleg :))
  • 25 dkg darált pulyka
  • 35 dkg csiperke nem túl vékonyra szeletelve
  • jó sok medvehagyma felcsíkozva
  • 1/2 doboz tejföl (375 g-osból)
  • 1 tojás
  • kakukkfű
  • só, bors
a húst lepirítottam sóval, kevés olajon.
a gombát szintén, de nem vártam meg, amíg elfő a lé róla, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a felcsíkozott medvehagymát, visszaraktam bele a húst, rászórtam a kakukkfüvet, kiigazítottam a sót, és a beleöntöttem a félig kész tésztatálba. a tojással elkevert tejfölt ráöntöttem a tetejére és addig sütöttem, amíg pirulni nem kezdett.
3an ettük, 1 szelet maradt. szerintem 4 embernek ez az adag kevés, bár én sokat eszek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pin It button on image hover