2012-03-13

Chili&Vanilia-sorozat: tejbegrízes künefe

ma könyvtár + gyerekotthonok. künefe szómagyarázat majd később. esetleg.
ez meg Chili&Vanilia, tökegyszerű, tökfinom, és ott a kardamom-fahéj-citrom vonal, amitől meg nem sima tejbegríz a sima tejbegríz.
know-how:
  • 2 csomag rétestészta (30 dkg) metélt vékonyságúra darabolva 
  • 15 dkg vaj + 2 ek tej
hihetetlenül hangzik ugyan, de a tejbegrízhez kellett tej és búzadara. (7.5 dl tej, 7 ek búzadara, 5 dkg cukor, csipet só)

a sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 3 szem kardamom (a magjai, mármint)
  • 1/2 rúd fahéj
az összemetélt réteslapok felét beletettem a szögletes kerámiaedénkébe, és ráöntöttem az olvasztott vajas tej egyik felét, aztán a tejbegrízt (nem baj, ha nem áll 20 percet magányosan a fazékban, mert teljesen bekeményedik, amit amúgy nagyon imádok, csak épp önteni nem lehet) és befedtem a tészta másik felével. a vajas tej másik felét is ráöntöttem és sütöttem.
175 fok, légkeverés, 40 perc. amíg el nem kezd a teteje pirulni. nálam barnult, de ez nyilván csak a sütő sajátossága.
a szirupot még melegen rálocsoltam a megsült künefére (leszűrve, ofkorsz).(beitta.)
kicsit hűl, aztán esz. egy ültő helyben a felét.
Balázs, most már tényleg gyere haza, mert lassan fókává alakulok.

5 megjegyzés:

  1. hát ez valami elképesztően jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. na, ez a dicséret! :) kösziiii

    VálaszTörlés
  3. Hahó, válaszoltam kommentben, kukkants oda légyszi!

    VálaszTörlés
  4. Hát, a Balázs helyében én készülnék haza. Ilyen fincsiségeket! Kár, hogy lemarad róla :-)

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover