http://319atkinshall.blogspot.ie/

2012-03-17

az ideális téli leves

...most, hogy kisütött a nap, 20 fok lett és kidobhattam a testemet a tetőre. ma lazítás volt. mesét olvastam a helyezési értekezletről, a facilitátorról és az utógondozás problémáiról. 

Balázs ebbe a verőfénybe érkezett meg - és azt mondta, hogy nem vágyik semmi etnikális kulináriára, ami olasz, indiai és arab. 
volt még 26 dkg darált pulykám. meg egy másfél éve lejárt savanyúkáposzta-konzervem. 
milegyenmilegyen? 
legyen savanyúkáposzta-leves húsgombóccal! (Ugron Zsolna után szabadon) darabos levest úgyse szoktam főzni.


know-how:

a léhez:
  • 25 dkg savanyúkáposzta
  • 1.5 l zöldségleves (kocka, továbbra is, de csak 2t tettem bele)
  • 1 közepes répa karikázva
  • 1 közepes krumpli apróra kockázva
  • 2 szelet zellergumó kockázva (egy bazi nagy zeller feléből fél cm-es szeletek)
  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika

a gombócokhoz:
  • 26 dkg darált pulyka
  • 1 tojás
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 ek tej
  • 1 szelet 2 hetes toast kenyér (találtam a zacskóban)
  • 3 ek búzacsíra
  • 2 ek bulgurtöret
  • 1 kk majoranna
  • só, bors (sok)
 + tejföl a végén (elhagyhatatlanul kell rá)

a kockákból megfőztem a levest. :)
vékony, piros rántást kellett volna csinálnom a berántáshoz, de 1) ellenzem a rántás intézményét, 2) az utóbbi 6 évben szerintem egyszer se csináltam, így a leghalványabb fogalmam se volt arról, hogy mit jelent a "világos" jelző, hát csináltam vmit, amit rántásnak véltem. 
tehát "berántottam" - bármit jelentsen is ez szakszerűen, aztán hozzáraktam a zellerkockákat, pár perc ráhagyással a répát, legutoljára a krumplit és a káposztát (amikor már készek voltak a gombóckák is).

a gombócok hozzávalóit összegyúrtam, és takaros kis gombócokat alakítottam belőlük. (a hozzávalók megint csak esetleges mennyiségben kerültek feltüntetésre, addig szórtam a búzacsírát főleg, amíg szemre kellően szilárdnak nem tűnt a massza). 25 gombóc lett.

a krumpli és a gombócok belekerülési idejétől kezdve 12 percig főztem a levest.

forrás: NL Konyha, 2011. nov.









Pin It button on image hover