http://319atkinshall.blogspot.ie/

2012-05-29

93.

az írás 25-én készült.
Mama ma lenne 93 éves.
születésnapi süti, ha már elmenni most nem tudok hozzá.


25 közös évünk alatt elképzelhetetlen mennyiségű holdacskát bedaráltam a szervezetembe. (a gonosz tesvírem ide most nyilván bevágná azt a képet, amikor egy gólyavirág-kazallal ülök Mama meg a tesói közt a kispadon és éppen megtestesítem szemükben az ideális unokát, aki akkora darab, mint egy jó karban tartott sertés vágásközeli állapotban. lehet, hogy pont ez a nyár volt az, amikor Anya nem akarta elhinni, hogy amíg ő szegény címerezők kezét kötözgette, cirka egy hónapig, képes voltam ekkorára dagadni.)

egy hónappal ezelőttig én citromos holdacskának hívtam a citromos holdacskát, amit van tán 10 éve, hogy utoljára ettem.
aztán a Magyar Konyha 36/3. számában szembesültem a zord valóval: Kossuth-kifli. az én imádott citromos holdacskám!
és tényleg. egyetlen helyen említik holdacskának, de ott is half-moonnak hívják, lévén ámerikai gyűjtőoldal. kb. nagymama kitántorgott a másfél millió másikkal együtt, az unokának meg már csak ez a félholdnyi kötődése maradt.

a név történetét nem írom le, mindenhol ott van Pozsonyostól, Palugyay Jakabostól, Zöldfástól együtt. és akkor említtessék meg Fehér Béla is, akinek ezt a könyvét még nem olvastam ugyan, de a Lecsót igen (ami nem is tetszett ráadásul).

kivételesen önfegyelmet gyakoroltam, és abból kevertem tésztát, amit a Mama leírt. tehát amarántot nem tartalmaz nyomokban sem.

10 dkg vaj
25 dkg cukor (vagy 18 dkg fruktóz, ami 40%-kal jobban édesít)
5 tojás
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve 
12 dkg liszt (8-4 : fehér-tk rozs)
1 dkg sütőpor
(oké, ez extraként lett bele, de minden leírásban szerepel)
1-2 marék darabolt mandula

  1. a vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavartam
  2. a fehérjéket kemény habbá vertem
  3. a lisztet átszitáltam és hozzákevertem a sütőport
  4. a sütőporos lisztet apránként a tojássárgás keverékhez adagoltam
  5. a fehérjét a legvégén, óvatosan kevertem hozzá
  6. a tepsibe a sütőformába 2-2.5 cm magasságig öntöttem a masszát
  7. légkeverés, 160 fok körül, cc. 20 perc
  8. amikor kihűl, pogácsaszaggatóval lehet holdasítani

éééééés! pontos ízrekonstrukció született! tyipííííííííííí!











2 megjegyzés:

  1. a tesvíred nem gonosz,csak gondol a vizuális típusokra (mivel lehet lekenyerezni vajon, hogy megmutassa a képet) :D
    /e

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ilyen aljasságra még csak gondolni se...! különben se sör, se belváros, aztán majd nézhetsz :D

      Törlés

Pin It button on image hover