2012-05-13

zöldségalaplé

történelmi pillanathoz érkezett konyhaművészetem: megfőztem 3 répát meg 2 szál petrezselyemgyökeret 1.2 l vízben. 
az eredmény kóstolása után igazából nem értem a hype-ot az alaplé körül. de kétségtelen: kemikália nem került bele. vagy igen: a répa és a gyökér a Lidl-ben vásároltatott, bár elég csoffadtak voltak ahhoz, hogy akár el is hihessem, hogy nem lettek agyonvegyszerezve. (egyébként ezen hosszasan nem elmélkedtem, pucoltam, daraboltam, főztem.)
3 szál friss répa vastagra karikázva
2 szál petrezselyemgyökér a zölddel együtt
1 gerezd fokhagyma megroppantva
1 paradicsom, az alsó részen csillag alakban bevágva
1 fej hagyma félbe vágva
3/4 fej karalábé nagyobb kockákra vágva
2 gombafej
1 ek szemes bors
1 csokor fűszer
(3 szál kakukkfű, 2 szál rozmaring, 2 babérlevél, 4-5 levél zsálya)
1 tk só
1.2 l víz

know-how:
a feldarabolt zöldségeket a fűszercsokorral, a petrezselyemzölddel, a borssal és a sóval együtt hideg vízben feltettem főzni. amikor felforrt,  lecsavartam a hőerőt (nagyon kis lángra) és addig főztem fedő alatt, amíg a zöldségek meg nem puhultak. kb. 30 perc. az elpárolgott vizet pótolni kell hivatalosan, én nem tettem. egyes források nem sóznak, mások a zöldségeket olajon megfuttatják (állítólag sokkal koncentráltabb ízt eredményez - majd legközelebb így csinálom), de majdnem mindenhol tettek bele zellert is, ami pont nem volt az egyébként mindent tartalmazó hűtőmben.
végén leszűr. fagyasztható, ha iparibb mennyiségben készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pin It button on image hover