2013-01-24

úgy volt, hogy pavlova lesz

aztán végül eton mess* lett, mert továbbra sem tudok habcsókot sütni. de legalább már azt tudom, mit jelent túlverni a habot: van egy pont, amikor még tök szép kemény, és csúcsok is vannak benne, aztán ez átfordul a pillanat tört része alatt lassan folyós állagba, amiben már se keménység, se csúcsok - na, ezért nem kell telefonálni habverés közben.

*az eton mess szókapcsolat 1. tagja egy puccos angliai főiskolára utal, ahol májusban rendezik az éves krikettbajnokságot egy másik, szintén puccos főiskola ellen. a legenda szerint egy ilyen alkalommal valamikor a XIX. században egy kutya (!!!) ráült egy piknikkossára, amiben volt egy kis tejszínhab (nyilván felverve) meg egy kis eper (ami azóta is a klasszik gyümölcs az eton messben, bár bármilyen gyümölccsel készíthető), ami a kutyatest hatására összekeveredett vala - az eton mess innentől létezik, és kissé rendetlen (a 2. szó jelentése) kinézete ellenére azóta azért töretlen népszerűségnek örvend. a habcsók csak a 70es évektől képezi a részét.


3 tojás fehérje
15 dkg cukor (legközelebb por)
1 ek reszelt gyömbér

1 kis üveg az áfonyaszószból

2 dl tejszín

pisztácia, törve
(csak mert mostanában szeretem szórni)


know-how:
a tojásfehérjét elkezdtem verni közepes fokozaton, minden nélkül, amíg lágy csúcsok nem alakultak ki. innen magas fokozaton vertem és fokozatosan adagoltam hozzá a cukrot. kész, ha fényes és kemény. a finomra reszelt gyömbért már csak fakanállal kevertem hozzá.
mivel pavlovának indult, egy nagy halmot raktam sütőpapírra (jó, ráfolyattam, mert túlvertem, mint azt fentebb jeleztem) és 120 fokon sütöttem kb 50 percig (kívül ropog, belül lágy), majd nyitott sütőajtónál hagytam teljesen kihűlni. 
minekutána elég jól látszott a lapaly képződményen, hogy még nagyon nagy jóindulattal sem nevezhető pavlovának, másnap áttranszformálódott eton messé.

a habcsókot összetörtem, tettem egy réteget egy pohár aljába, erre ment az áfonyaszósz, újabb réteg habcsók-töret, végül a felvert tejszínhab és a durvára vágott pisztácia.
direkt Écikockahas-barát termék.

7 megjegyzés:

 1. Pavlova ide vagy oda ez mindent visz:)Szuper képek!

  VálaszTörlés
 2. Pavlova uncsi lett volna, nem? Ez így kreatív

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. te, ha öntömjéneztetni akarok, tuti hozzád fordulok :D

   Törlés
  2. vannak dolgok, amiben lehet rám számítani; vannak, amiben nem

   Törlés
 3. "elkezdtem verni közepes fokozaton, minden nélkül, amíg lágy csúcsok nem alakultak ki. innen magas fokozaton vertem és fokozatosan adagoltam hozzá a cukrot. kész, ha fényes és kemény." WTF?

  VálaszTörlés

Pin It button on image hover