2012-11-13

feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

avagy ahogy anyánk sohasem csinálná.
2. felvonás.

az egyik kedves kolleganő volt szíves a múlt héten feketebabból sütikét sütni. (háhh!) megosztotta népszerű közösségi oldalon.
egy másik meg elment vadászni enni (hogy, hogy nem) és szintén megosztotta a mit-et ugyanott.
én meg inspirálódtam.

1/2 üveg pinot grigoval később aztán lett leves.



20 dkg száraz feketebab  
(egész éjjel ázott, másnap kuktában főtt 20 percet)
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
7.5 dl zöldség alaplé

1 tk paradicsompüré
15 g kakaóbab-töret
1/2 jalapeno (maggal)
1/2 dutch chili (maggal)
2 zellerszár vékonyra szeletelve

1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
1/2 tk oregánó
1/2 tk őrölt szegfűbors  
(allspice fedőnéven fut az angol receptekben, ami azért tud megtévesztő lenni, ugye, plusz itt van még az Aldi nagyszerű, ám szintén allspice néven futó fahéj-szerecsendió-szegfűszeg fűszerkeveréke, a gyanútlanok megtévesztésére)


know-how:
a beáztatott, aztán leszűrt, majd legalább háromszoros mennyiségű hideg vízben feltett babomat 20 perc alatt megfőztem a kuktában.
a hagymát megdinszteltem, rászórtam a zellert, a csiliket és a fűszereket (amiket előzetesen megpirítottam, aztán ledaráltam kávédarálóban*) és kevés alaplevet öntve alá 4-5 percig főztem.
hozzáadtam a babot, a paradicsompürét és felöntöttem a maradék lével.
felforraltam, beleszórtam a kakaótöretet, botmixereltem. (só, ha még kell.)

legközelebbre:
  • kevesebb csokitöret, több csili, hogy nagyobb legyen az egyensúly az ízek közt
  • egy átszűrés nem tesz rosszat a végén, vagy csak egy részét pürésítem a levesnek, a többi meg marad egészben
tejföl és avokádó a tetejére a tálalásnál.
hát na.


*egy csomó helyen olvastam, hogy ha fűszereket darálok a kávédarálóban, használjam csak arra. hehe. 
aztán a múltkor határozottan római kömény ízű porcukor lett az egyik sütibe, ami a sós vajjal együtt már azért kicsit sok volt, ezt én is beláttam.
kezdem azt gondolni, hogy vannak olyan okosságok, amiket nem a sznobizmus táplál.

2 megjegyzés:

Pin It button on image hover