2012-11-30

répás kufta mentával és sajttal

nem szándékosan van ez csomó marokkói ihletettségű recept mostanában. 
próbálok ráhangolódni a karácsonyra - ahhoz meg kell a fahéj, mint egy falat kenyér. aztán a végén nem karácsony lesz belőle, csak tagine, vagy kufta (nyilván nem volt semmiféle tudás a fejemben erről a táplálékról ma reggelig, de aztán belefutottam a receptbe kipattantam az ágyból és sötétedésre kész is lett. ugyan Balázs nem volt képes különbséget tenni a múltkori lencsés répafasírt és a csodálatos, összetett ízvilágú kuftám közt. aztán el is húzott egy céges előkarácsonyi pártira, ahonnan f10kor telefonált már emelkedett hangulatban, csak hogy elmondja, a fejenkénti ingyenszesz az idő-mennyiség koordinátarendszerben exponenciálisan emelkedik. 4 órája nem jelentkezett, ami akár azt is jelentheti, hogy már nem képes a telefon kezelésére. de azt egész biztosan, hogy taxival jön, és holnap nehezen fog ébredni.)


35 dkg répa pucolva, hosszában felezve
1 kis fej hagyma
10 dkg feta
4 dkg parmezán
1 tk fahéj
2 ek apróra vágott friss menta
1 tojás
5+5 dkg kenyérmorzsa 

a répákat megkentem olajjal és 30-35 perc alatt annyira sütöttem meg őket, hogy még roppanós legyen a belsejük (20 percnél beleszúrtam egy kést az egyikbe, akkor még nagyon kemény volt).
az univerzális aprítómba beletettem a hagymát, a félig megsült répákat, a kenyérmorzsát, a sajtokat, a fahéjat, a mentát és összdolgoztattam vele. 
1 óra hűtés.
hűtés után tettem bele a tojást, kevertem rajta még egyet, aztán 11 nagyjából egyforma golyót csináltam, amiket a maradék zsemlemorzsába forgattam és kicsit ellapogattam.
olajban sütöttem meg. nem minősítem se magamat, se az eljárást, de elodázhatatlanná vált egy grill beszerzése. 


saláta volt hozzá:
1 répa a hámozóval vékonyra szelve
1 szál újhagyma felkarikázva
1/4 gránátalma magjai
1 retek vékonyan felcsíkozva
pár levél menta

szerintem úgy, ahogy van, tökéletes.

forrás: deicious., 2012. dec.

1 megjegyzés:

Pin It button on image hover