2012-08-01

édeskömény-leves

mandulasarokról/ból/tól még sose főztem, csak a képeit nézegetem. ha valamit kívánhatnék, az lenne, hogy legyek én is olyan szakács és fotós, mint a csaj. meg, hogy álljon el ez a rünyes eső és süssön már ki a nap végre. bár már azzal is elégedett lennék, ha kiderülne az ég.

2 ek olívaolaj
1 édesköménygumó
2 szem krumpli (1 nagy, 1 kisebb)
1 szál szárzeller
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk őrölt koriander
1 babérlevél
só, bors
750 ml zöldségalaplé


az alapléhez

3 répa
1 fehérrépa
1/2 karalábé
1 krumpli
1 zellerszár
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
8 szem bors
babérlevél
1 kis csokor fűszernövényzet (kakukkfű-petrezselyem-rozmaring)
1.5 l víz


know-how:
a zöldségeket felaprítottam, hide vízben feltettem főzni a fűszerekkel együtt. a forrástól számítva 40 percig nagyon kis lángon főztem (vagy addig, amíg a zöldségek megpuhulnak benne).

a egyéb összetevőket felkarikáztam és kevés olajon 5 percig pirítottam. aztán felöntöttem az elkészült alaplé felével, koriander, babérlevél, és lassú tűzön megfőztem. amikor megpuhultak a benne levők (40 percnél), babérlevél ki, botmixerrel pürésít. kicsit sűrű lett, de amúgy igen jó.
a monotonságát megtörendő csináltam hozzá pirított kenyérkockát, az alapléből felcsíkoztam a répákat és adtam még pestót is hozzá.


3 megjegyzés:

  1. Leírásod alapján finom lehet, a fotók igéretesnek mutatják! Puszi....

    VálaszTörlés
  2. Holnap csinálom! Édesköményrajongunk :) Orsi

    VálaszTörlés
  3. akkor van kihívás megint :) itt van 2 újabb darab, csinálok neked vm tutit, a levesen túl :)

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover