tehát: Andi hazatelepült kicsinyt a civilizációba, én meg megsütöttem neki a mákost. azt mondta, jó lett.
továbbá ez az a sütike, ami alkotói válságba döntött: egy istennek se bírt ihletem lenni a képéhez.
egyébként meg egyáltalán nem Écinek való mindent egybe hajigálok, összekeverem, megsütöm, megeszem sütike. eleve 50 percig sül a mákkrémes rész. betettem a sütőbe, beállítottam az időmérő tojást ÉS lementem vele futni. (nem mintha hallani lehetne a traktorhangú futópadon bármit is). lenyomtam 7 km-t és a süti még mindig sült. bár kicsit ideges voltam, amikor kinyitottam az ajtót, hogy vajon mi fogad majd. aztán még 15 perc sülés a tejfölös bevonattal.
10 dkg vaj
10 dkg PORcukor, átszitálva
fél csomag sütőpor (ilyet nyomokban sem tartalmaz Roux-nál a tészta)
1 csipet só
- a lisztből, a porcukorból, a vajból és a sóból morzsalékos tésztát gyúrtam (nagyanyám-féle módon: nyújtódeszkán, nem edényben)
- a morzsalékos tészta közepébe mentek a tojások - addig kell gyúrni, amíg összeáll és sima felületű lesz
- 1-2 óra pihentetés a hűtőben (egyszerűen ösztönösen érzem, mit kell csinálni :) bár én erre a pontra csak akkor érkeztem el, amikor a tésztát 2x kinyújtottam, egyszer a szilikon lapra ragadt az egész, egyszer a nyújtóműanyagomra,
egyszer meg a falra, amikor hozzávágtam)
a továbbiakhoz egy remekjó videót is találtam. oly egyszerűnek tűnik, nem tudom, én miért őszültem meg, majd hullajtottam el a hajszálaimat közben.
enélkül a kézi nyújtóeszköz nélkül valószínűleg ez a pate lett volna az utolsó bejegyzésem |
a mákkrémhez
5,5dl + 0,7 dl tej a keményítő elkeveréséhez
5 dkg étkezési keményítő
1 tk vanília esszencia vagy egy fél rúd vanília kikapart belseje
25 dkg darált mák
4 púpos ek. cukor
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
5 dkg étkezési keményítő
1 tk vanília esszencia vagy egy fél rúd vanília kikapart belseje
25 dkg darált mák
4 púpos ek. cukor
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
- a tejet a cukorral felmelegítettem
- hozzáadtam a mákot, a citromhéjat és a vaníliaesszencet
- 15 percre békén hagytam (félrehúzva a platniról)
- 15 perc után vissza a platnira és felforraltam (folyamatosan kevergetve)
- a tűzhelyről ismét lehúzva hozzáadtam a hideg tejben elkevert keményítőt
- újra vissza a platnira, és addig kever, amíg krémmé sűrűsödik
- végleg félrehúz a melegről
- hozzáadtam a vajat, a krémesre kevert tejfölt és a citromlevet
- a tésztával kibélelt tortaformába öntöttem
a tejfölös réteghez
2 tojás – elválasztva
2 csapott ek. porcukor (fruktózt tettem bele)
2 dl tejföl
1 nagy citrom frissen kifacsart leve
2 csapott ek. porcukor (fruktózt tettem bele)
2 dl tejföl
1 nagy citrom frissen kifacsart leve
- a fehérjét kemény habbá vertem
- a sárgáját kikevertem a cukorral és a tejföllel
- a kettőt egyesítettem
- az 50 perce már sülőben lévő mákos részletre kentem, és további 15 percig sütöttem, kicsit magasabb hőfokon (160 fok, kb.)
éhes lettem
VálaszTörlés