http://319atkinshall.blogspot.ie/

2012-02-13

ezt nem ettem - kenyőcs Viki télette kezére

az ultimate arckrém keresése zajlott az elmúlt évben.
az alverdes kenyőcsöknél már-már azt hittem, hogy megtaláltam. (jelentős szerepet játszott ebben az árfaktor: natúrkozmetikumból messze a legolcsóbb, ráadásul vm tudatos vásárlóban azt olvastam, hogy az ár-érték arány nagyon oké - ennyi info pont elég is volt a kognitív disszonancia redukciójához. csakhát a szemem körül a ráncok nem redukálódtak semmennyire se.) a jóleső tudat maradt, hogy immár nincs se PEG, se parabén a képemen, legyen bármi is az.
de hogy ezt  az itthoni krémfőzést mikor találtam ki, arra már nem emlékszem. se arra, hogy navigáltam el a cosmio meg antalvali meg lukrécia oldalaira. de azóta mindenesetre a normálisnál jóval több időt töltöttem a hozzávalók tanulmányozásával.
méhviasz

múlt hét péntek óta megvan az alapszett: mandulaolaj, jojobaolaj, sheavaj, kakaóvaj, mangóvaj, méhviasz, lysolecitin, alkohol, e-vitamin. 
ezek árából megvehettem volna az álom biotherm-et. majdnem.
azóta viszont mangóvajas az orcám estéről estére. csak úgy, minden egyéb nélkül. zsíros, de nagyon jó puha tőle a bőr. 2 hét múlva pedig az összes ráncom el fog tűnni. az ígéret szerint.

kenyőcs Vikike télette kezére
  • 10 ml mandulaolaj
  • 5 ml jojobaolaj
  • 1 g kakaóvaj
  • 1 g sheavaj
  • 2.5 g méhviasz pasztilla
  • 1 szem E-vitamin kapszula
  • 4-4 csepp narancs és kubeba illóolaj
know-how:

egy mély jénaiban vízfürdő felett a mandula- és a jojobaolajat felmelegítettem. ebbe a meleg olajba ment a méhviasz. amikor felolvadt, lehúztam az építményt  a platniról és beletettem a vajakat (amik közt van hőérzékeny, kikristályosodásra hajlamos).
az egyneművé olvadt cuccba próbáltam meg belecsöpögtetni a kiszúrt E kapszulából az E-t - nem mondhatnám éppen sikeresnek a műveletet, ui. kb. pont fél csepp lötty van benne, amit relatíve nehéz csöpögtetni. és még az illóolajak (8 csepp sok volt ehhez a mennyiséghez, nagyon intenzív lett az illata, így, h másfél órája a kezemen van, kezedek tőle ideges lenni - pedig a kubeba: jó idegrendszeri tonizálószer, ezért enyhe fokú depresszió, idegesség, aggódás és stressz esetén javasolják a különböző formában).

ezekből a mennyiségekből egy 50 milis kencésdoboz kb. harmadáig lett.
tartósítószer egyelőre nincs benne, ergo romlékony, előirányzott szavatossága 1 hét. le lehetne fagyasztani, de ekkora mennyiséget minek?

ami még tudvalevő: nagyon zsíros krém, bár nem tudom, miért csodálkozom, amikor tkp. zsírral impregnáltam a kezemet.

shevajas alapkence

kence 2.0 - sheavajas alapkrém

know-how:
  • 15 g sheavaj
  • 5 g mandulaolaj
  • 4 g jojobaolaj
  • 1/2 kk keményítő
  • 10 csepp levendula illóolaj (nem kell bele ennyi, nagyon tolakodó az illata - bár felkenés után 10 perccel már csak a sheavaj illata maradt meg a bőrön, de az is csak halványan)
  • 1 kapszula E-vitamin
úgy mint az előzőnél: először az olajok melegítődtek fel vízfürdő fölött, aztán a platniról lehúzott edénybe ment a vaj, felolvadás után a keményítő. ezután hideg vízbe kellett volna állítani rögtön a teljesen híg löttyöt, mert a sheavajat hirtelen kell lehűteni. ezt természetesen nem tettem meg, a konyhakövön kavargattam egy darabig. aztán E-vitamin, levendula és habverés. miután 2 percig egyáltalán semmiféle változás nem állt be halmazállapotilag, felvert tejszínhabra legkevésbé sem emlékeztetett a lötty, betettem a mélyhűtőbe. 8 perc múlva átkevertem. már sokkal jobb volt. visszatettem még egy kicsit, átkevertem, és most jó. tényleg.

tartósítószer ebben sincs, úgyhogy hűtős.

2 megjegyzés:

Pin It button on image hover