2012-02-15

a mák kekszbe költözik

holnap nagyszabású vacsorát rendezek a húgomnak.
a menü már 2 napja draftban vagyon, de Viki színe elé sütike nélkül járulni nagyjából öngyilkosság.
ezért született a fent említett keksz. durván sok mákkal. ---
--- kellett volna elkészíteni, de természetesen - Pere, lécci, ne mondjál semmit - nem volt itthon elég mák.
sőt! a kiürült máktartó üveg levetette magát a mélybe, pattogott kicsit, majd hirtelen elhatározással 1000 darabra hullt szét. 

konw-how:
  • 25 dkg liszt
  • 16 dkg darált mák 
  • 10 dkg cukor a mákkal összedarálva
  • 1 csipet só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 tojás (az eredeti recept szerint csak a sárgája, de pont ma találtam meg egy mumifikálódott fehérjét hűtőpakolás közben, és hát mégiscsak majd 50 HUF egy tojás)
a hozzávalókat összegyúrtam (a robotgép dagasztókarjával). nagyon szép, egynemű, kemény tészta lett. sütőpapíron rúdba tekertem, és kiraktam az erkélyre. az eredeti recept szerint 2 órán át kell hűteni, én ezen csendesen felkacagtam, elég hideg van kint, nem tart az addig. 
legközelebb 2.5 óra múlva jártam arra, közben sütöttem nagyobb mennyiségű tökmagos pogácsát, csináltam 1 üveg orange curdöt, elmosogattam egy heti elmosogatnivalót és már egyáltalán nem is találtam jó ötletnek a sütést mozi helyett.
a teljesen kifagyott tésztát éles késsel 2/3 mutatóujjnyi szeletekre vágtam és megsütöttem. 
150 fokon, nem légkeveréssel, min. 20 percig. megnőttek. 
amikor a széle elkezd barnulni, kész vagyon.

to be continue (mákhiány miatt a krém holnapra marad)

már 2 nappal később van, és van FÉNY. 

a tegnap esti vacsorának mindenképp a csúcspontja lett a keksz. ami azért elég szomorú rám nézve. meg kell ismerkednem olyan fogalmakkal, mint pecsenyekacsa. és meg kell nevelnem a húgomat, aki ízekre szedte az összes fogást, mindenben talált kivetnivalót. amúgy tökéletesen igaza volt. kínomban már csak vinnyogva röhögtem. és azóta kacsaszagban ülök.

know-how a krémhez:
  • 1 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
a tejet és a lisztet krémmé főztem (a vaníliás cukorral), és kitettem a szakadó hóba hűlni.
amíg hűlt, próbáltam lakás kinézetűre formálni a lakást, elmosogattam, összehajtogattam a másfél hete a szobaközepén levő szárítóról a ruhákat, megtaláltam az asztalt a papírjaim alatt ledaráltam a mákot cukrostól, amit aztán belekevertem a krémbe, az olvasztott vajjal egyetmben, amit olvasztás nélkül nem sikerült egy istennek se egyneműsítenem. sokáig kevergettem, h eltűnjenek belőle az alapkrém-darabok, és egy majdnem homogén masszát kapjak. 
aztán betettem a hűtőbe, és elrohantam dolgozni. a továbbra is szakadó hóban.

know-how az orange curdhöz:
  • 3 narancs (1 nagy volt, 2 kicsi)
  • 15 dkg cukor
  • 5,5 dkg vaj
  • 3 tojás
"A narancsok héját egy kisebb lábasba reszeljük, belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a cukrot és a vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ha kész, levesszük a tűzhelyről és félretesszük, míg szobahőmérsékletűre hűl. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, kézi habverővel jól elkeverjük és kis lángon 12-15 percig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mivel a végén maradhat benne tojásfehérje darabka, vagy bármi más, ami nem krémes, ezért érdemes a legvégén átpasszírozni egy sűrűszövésű szitán. " 
a narancsokat forró vízben áztattam kicsit, remélve, hogy a kezelőanyagok lejönnek róla. az ameddig besűrűsödiket módosítottam arra, hogy amikor végighúzom az ujjamat a keverőkanálon és nyom marad, kész.

4 megjegyzés:

  1. hello. van egy új olvasód. jó, hogy idetaláltam. csakapuffin. csao.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. részemről a szerencse. bár nem hiszem, hogy felérek én abba a magasságba, ahol csakapuffin tanyáz... ever

      Törlés
  2. jaja épp akartam mondani, hogy csak úgy lekukkantok hozzád innen fentről, a nagy magaslatról...haha. ne viccelj.

    VálaszTörlés
  3. hát akkor üdvözlet az eztettem zárt körű elitklub elit tagjai közt :D

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover