http://319atkinshall.blogspot.ie/

2013-02-27

gravlax mindent visz

ma egész napos szomorkodást tartottam, mert Andi hazament, és nehéz visszatalálni a mindennapjaimba. 
a legnehezebb az ittlétben a barát- és színháznélküliség.
túllendülőnek csináltam egy crumble-t (amit Andinak ígértem, de végül kapott helyette egy adag teszkós raviolit egy szintén teszkós szósszal, hadd vigye hírét a nagyszerű konyhámnak) és mindjárt elhúzok kedvestanárbácsi fotós órájára, de előtte még meg akarom írni a kicsenéjd-nyerő (definitely) és tarkabárkajáték-nyerő (definitely 2.) gravlaxot, ami már kész van vagy 1 hete és amit a pénteki partin akartam villantani. a 3. üveg bornál eszembe is jutott, hogy elfelejtettem prezentálni, de addigra már mindenki telezabálta magát a zseniális kencéimmel (és nekiállt berugni), amikről majd egyszer biztos írok, de mióta semmi dolgom, nincs időm semmire.


50 dkg nagyon friss lazac, filézve, de bőrrel
6 dkg barnacukor
5 dkg só
20 dkg cékla, lereszelve
1 nagy csokor kapor, összevágva
4 ek sherry (vodka is oké)


know-how:
a cukrot, a sót, az összevágott kaprot és a lereszelt céklát összekevertem.
egy mélyebb tepsibe, amiben a félbevágott hal kényelmesen elfér, egy réteg folpackot terítettem (nem vágtam le a darabot, mert a végén beletekertem a halat), a  félbe vágott lazac egyik felét a bőrös felével lefele ráfektettem. 
beledörzsöltem 2 evőkanál sherryt és ráhalmoztam a kapros-sós-cukros keveréket.
a még csupasz másik felet bedörzsöltem a maradék sherryvel és ráfektettem a másik félre úgy, hogy a bőrös fele felfele nézzen.
az így előállított szendvicset szorosan betekertem folpackkal, rátettem egy másik tepsit a tetejére és lesúlyoztam konzervekkel.
a hűtőben 4 napig érleltem (vékonyabb szelet hal esetén 2 nap is elég.)
ez idő alatt elég sok lé eltávozott a halból (a só miatt), amit leöntögettem róla.
a 4. napon kibontottam a csomagot, a kapros-céklás cuccot lekapargattam róla nagyjából (!!nem lemostam!!), egy nagyon éles késsel nagyon vékony szeleteket vágtam belőle, a bőrét levágtam és állva tömtem magamba. közben sírtam a gyönyörűségtől és azt gondoltam, hogy óbeszépazélet!, aztán közvetlenül ez után azt is, hogy mától csak gravlaxon akarok élni.


hűtőben légmentesen lezárva egy hétig gond nélkül eláll.

én valami olasz kenyérrel ettem, csak úgy magában, de a tormakrém jól megy hozzá, a mustárszósz szintúgy, meg a sodabread és a vaj, vagy a natúr joghurt. vagy állva, magában.

és akkor még nem esett szó a vizuális gyönyörről, amit akkor éltem át, amikor épp nem homályosították el a könnyek a szememet az ízbeli gyönyörűség okán.


gravlax, gravlax, GRAVLAX! my love.
Diana Henry - salt sugar smoke

11 megjegyzés:

  1. Ej, ha citrom helyett lime lett volna - még magyarosch is lett volna :) gravlax: ötös; fotó: csillagos ötös

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a lime az jobb? vagy csak utálod a citromot? mondjad meg azonnal! :)

      Törlés
  2. én imádom,legalább egy éve tervben van, mondjuk,hogy a friss(en fogott) lazac az oka a késlekedésemnek.

    (igen, minden gyönyörű.as usual)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. képzeljed el, drága Rita, ma volt napsütés, meg madarak, meg rügyezés, meg én, amint futok a tájban, légiesen, könnyedén, 7.8 km.t - közben eszembe jutottál - tényleg -, meg az is, ezt a tényt megírom neked.

      Törlés
    2. ebből a felsorolásból itt most több is hiánycikk, nap már van, rügyező fák MÉG nem, a légiesség,könnyedség jelzőkről nem akarok beszélni, speciel te sem vagy,viszont megírtad és én meg úgy tudok örülni az ilyennek,őszintén!

      köszönöm :)

      Törlés
  3. meg még az jutott eszembe, hogy mégis kik rúgtak be, ha nincsenek barátok??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ondtam már, h imádom, h mindig kötözködsz? ;)

      Törlés
    2. na, ez megdöbbentett, nekem ilyet még sosem mondtak és ez tök komoly. viszont az igaz, hogy az értő olvasás képességével bírok! :D

      Törlés
  4. Most sikerült eljutnom idáig (fontos embör bringaexpón volt 4 napig),de kóstolás nélkül is tudom,hogy ilyen "must have" nekem.
    egy barát
    Pere

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de miért nem voltál rajta egy expós fotográfián se? átnéztem vagy 3x, de nem lellek. nem értem. a leglelkesebb önkéntesük vagy, bazz!

      Törlés
    2. tudod,hogy csendben,a háttérből írányítok mindent,mint ha azt történne,amit más akar :D

      Törlés

Pin It button on image hover