2013-02-13

horror

- I'd like 30 dkg.s prawns, please!
- ???
- prawn!
- you mean shrimp, my dear?
- [oó, wtf? Jamie barátom prawn-t rendelt] - from that one [mutogatás a prawn táblára].
- shrimp. and how many?
- 30 dkg.s
- 300 g.s?
- all right [jól van, legyen 300 g, meg shrimp, ne ezen vesszünk össze.]

a 30 dkg shrimppel hazaszáguldottam és fényt derítettem arra, hogy mi a különbség a rák és a rák közt (összegezném: a lábuk hossza, a testük tagolása és az ízük is, de azt nem itt olvastam: az egyik édeskésebb. mivel nekem csak egyfajta állatom volt, nem tudtam összehasonlítani se a lábuk hosszát, se a testük tagolását, úgyhogy azóta se tudom, hogy shrimp-et vagy prawn-t vettem. drága volt, ez tény.) aztán ha már úgyis elméleti síkra helyeztem az ebédet, találtam egy szívderítő videót is a rákpucolásról. ez alapján:
  1. letéptem az összes kicsi rákocska fejét
  2. lenyúztam róluk a páncélt
  3. végigvágtam a hátukat és kitéptem a belüket
mindezt 2 tál kókusztejes rákcurryért. Dexter hozzám képest kutyafasza.
 

30 dkg nyers rák, pucolva (l. videó)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 csili, karikázva
3 cm friss gyömbér, reszelve
1 citromfű (feleztem, a feleket hosszában kettévágtam, ha friss, elég csak kicsit összetörni őket)
2 kaffir lime levél
1/2 citrom leve
10 dkg mirelit borsószem
150 ml kókusztej
1 ek halszósz (nam pla)
koriander
főtt rizs


know-how:
a hagymákat, a gyömbért, a csilit, a citromfüvet és a kaffir lime leveleket kevés olajon közepes lángon pár percig dinszteltem.
amikor a hagyma megpuhult, beleraktam a rákokat, felöntöttem a kókusztejjel és addig főztem, amíg a rákok rózsaszínűek lettek. (nagyon soknak tűnt a kókusztej, be is forraltam felére kb, hogy aztán a végén rájöjjek, hülyeséget csináltam - nagyon is kellett volna az összes lé, hogy jó szaftos curry legyen.)
sózáshoz a halszószt használtam.
citromból annyit adtam hozzá, amennyitől finomnak éreztem.
közben a borsókat külön edényben megpároltam és csak a tálalásnál adtam hozzá a kókusztejes rákhoz. 
rizs volt alatta, koriander meg a tetején.


forrás: Jamie Magazine, 2013. jan./feb.

7 megjegyzés:

  1. háháhá, viszont a képek jók lettek! ;)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom, a képek viszont gyönyörűek.
    Nos azt hiszem ez után sem készítem sem rákot, sem rákot :)

    VálaszTörlés
  3. tényleg horror :) de finom lehetett!

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover