2013-02-25

a pala

az írek kedves emberek.
különösen szeretik a kedves magyar Éciket, akik az adott pillanatban valami miatt éppen nagyon szerencsétlennek tűnnek.
olyankor adnak Écinknek egy fél háztetőnyi paladarabot, hogy tudjon min fényképezgetni, aggódnak 8 percet azon, hogy nehéz lesz ezt hazatolni a biciklin, de csak útjára engedik, hogy 10 perc múlva egy másik úr ne bírja tovább nézni szegény Écink szerencsétlenkedését a fél háztetővel a bicikli vázán és különösebb magyarázat nélkül úgy pozicionálja a fél háztetőt a vázon, hogy az addigra már eléggé kiállt karú Écink komolyan elgondolkodjon, hogy eztán minden nap haza kéne tolnia egy fél háztetőt, csak úgy sport jelleggel.

a csudálatos palán legelőször egy csudálatos piláf  fotózkodott. 
nem is értem, hogy nem futottam még sehol bele: a legjobb dolog, ami a rizzsel történhet.
supported by Boudoir

a piláfnak az a lényege, hogy a rizsszemek a végén is külön álljanak, ehhez van néhány hasznos instrukció:
  1. a rizs basmati
  2. amit 1 órára be kell áztatni, hogy leázzon róla a kemányítő
  3. a ropogós réteghez egy öntöttvas edény
  4. az utolsó fázisnál konyharuha És fedő, hogy a fedőről ne csöpögjön bele a lecsapódott nedvesség a rizsbe

15 dkg basmati rizs
7 dkg vöröslencse
40 dkg paszternák (20 dkg reszelve, 20 dkg felcsíkozva)
1 narancs héja
1 tk római kömény
1 ek méz
1.5 fej hagyma, apróra kockázva
1/2 tk kurkuma, a szín miatt
1/2 tk koriander, őrölve
1/2 tk köménymag
5 dkg mazsola
1 citrom héja
12.5 dkg vaj


know-how:
a rizst beáztattam 1 órára.
egy óra után a rizst és a lencsét együtt forrásban levő alaplébe szórtam - 5 percig főztem, aztán leszűrtem.

a felcsíkozott paszternákot a római kömény FELÉVEL, a narancshéjjal és kevés sóval 2 ek olajon megsütöttem (időben nem tudom, mennyi volt, szép barnák és puhák lettek). amikor készen voltak, rájuk csurgattam a mézet és 1-2 percig még sütöttem azzal is.

a hagymát megdinszteltem, rászórtam a maradék római köményt, a kurkumát, koriandert, köménymagot és 1 percig kavargattam. 
ment bele a reszelt paszternák, a mazsola és újabb 1 perc együtt.
ezt a hagymás cuccot kevertem össze az 5 percig főzött, aztán lecsöpögtetett rizs+lencsével és belereszeltem a citromhéjat.

egy öntöttvas edényben felolvasztottam a vajat és 1 ek olajat és ráöntöttem a hagymás rizst.
csináltam 3 lyukat a rizsbe egy fakanál-véggel, befedtem egy konyharuhával aztán a fedővel. 20 percig nagyon alacsony lángon kavarás nélkül főztem-pároltam.
a végén kellett volna kapnom egy gyönyörűszép színű, ropogós réteget az alján - hívjuk csak  tah-dig-nek (Tah-dig refers to the crunchy and crispy bottom layer of rice cooked in a pot. The formation of tah-dig is a perfect symphony between the right temperature, the amount of oil, aromatic rice, length of time, right kind of pan, some experience and a little patience - hát ennél szebben még én se), amit nemes egyszerűséggel a pilaf esszenciájának nevezhetünk, de hibátlan rendszerembe csúszott valami nem odavaló, emiatt az esszencia az enyémben nem jött létre, de esszencia nélkül is olyan íze volt, hogy nem izgattam magam a hiánya miatt.

a megsütött fűszeres paszternák-csíkok a végén kerültek rá.

11 megjegyzés:

  1. ... a pala a legjobb dolog a rizsnek? .. ez csak vicc volt (nevetek is magamban nagyokat: kac-kac). Mindazonáltal és azonban a pala szép és örömmel visel ragyogó színeket, ahogy látom. A piláf-riposzton még törpölök

    VálaszTörlés
  2. na csak megtudtam, hogy mi az a pala,ami van :)
    bár húst most sem látok a posztban,csak úgy mint a tegnapi vacsin,ahol 4 vegával voltam megáldva :D
    csinálj füstölt fokhagyma levest,isteni és otthon is lehet füstölni
    Pere

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pere! namá', 100 éve nem voltál felém. írjad meg, fotózzad le, én meg kirakom a rendkívül nagyszerű ehelyütt. csók! É

      Törlés
  3. voltam,csak nem írtam,de olvaslak szorgalmasan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aztán majd kapok Balázstól a pofámra,hogy megríkatlak :D

      Törlés
  4. csak ne kellene peregnie a rizsnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már mé' ne? - nem kötözködik. ájuldozik a csodálatos képek láttán - MOST :)

      Törlés
  5. Hú de jó , hol osztogatnak ilyen palát a kedves írek? Én már ezer éve szeretnék, de sehol nem kaptam...

    VálaszTörlés
  6. Martin a Carrigrohne rd.on, pl.

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover