2013-03-01

mesesajt

az villant át az agyamon, amíg álltam a csodálatos fánk formájú kekszeim fölött úgy próbálván exponálni, hogy az exponálós ujjam tejes volt, hogy az a k tej a bögrében tuti ki fog borulni. és télleg. a gondolás befejztével azonos pillanatban a derítőm eldőlt és kiborította a tejet, bele a gárnitúra textiljébe. gondolom én, mert még nem néztem meg, nehogy felidegesítsem magam.


a philadelphia csokis változatát még Viki fedezte fel a nyáron, magamtól soha nem jutott volna eszembe megvenni. mert mesesajt kinézetű. a mesesajtot meg tesómon kívül szerintem nincs ember, aki szerette. na de most! beletétetett a kekszbe és jónak találtatott - legalábbis Balázs kollégái szerint, aki rendkívüli mód élvezik, hogy dolgozik velük egy magyar, aki nem képes időben beérni reggel és külön főnöki ráhatásra a sarokban áll egész nap doughnut cookie-t visz büntetésből.

19 dkg liszt
7.5 dkg cukor
8 dkg vaj
20 ml sütőpor
1 doboz csokis philadelphia
6.5 dkg mandula, durvára vágva (vagy dió, vagy mogyoró)
4.5 dkg csokipötty 
(vagy sima csoki apróra darabolva, de szerintem ez annyira nem is fontos tartozék)


know-how:
a vajat a cukorral és a krémsajttal kikevertem (géppel).
a sütőporos lisztet fokozatosan hozzáadtam, és kézzel kekszállagúra gyúrtam.
a végén beleszórtam a mandulát és a csokit is, még egyszer átgyúrtam, aztán rúddá hengergettem és 18 szeletet vágtam belőle.
a szeleteket 1 cm magas körszeletté nyomogattam, rohadt sokat pöcsöltem a közepük kiszúrásával és 175 fok, 15-20 perc. (1.5 cm.sé magasodtak a sütés végére, továbbá az átmérő is nő, úgyhogy megfelelő távolság tartása szükséges az önálló kekszek eléréséhez.)

konklúziók:
tök felesleges a nyers tésztát kilyukasztgatni, frissen megsülve 10 mp alatt lehet fánkká lyukasztani a kekszeket.
frissen sülve nagyon morzsálódik, de 5 perc múlva már teljesen rendben van.
ami ráborulhat a fotelre, az is rá is fog borulni.



forrás

12 megjegyzés:

  1. Pöcsölés ide vagy oda, remekül néznek ki! Ó, milyen ismerős a gondolás befejztével azonos pillanatban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azért a remekül kinézéstől egy hajszál elválasztja őket :D

      Törlés
  2. Éci - a mesesajtot gyermekként én is szerettem, komolyan! Bocs :) A gyönyörű pala remélem ellensúlyozza Murphy "segítségét" a fotózásnál

    VálaszTörlés
  3. enni én is ettem, de úgy rémlik,mindegyik után megfogadtam, hoyg never ever.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. no, de nem azt írtad tegnap, h dede, te vagy az, aki szereti? :)

      Törlés
  4. minden egyesnél szerettem, és aztán minden egyes UTÁN azt mondtam, soha többet.
    kiutáltak engem vele..

    VálaszTörlés
  5. Ezt a mesesajtot nem ismerem, viszont a könyvet olvastam és egész jó, bár vannak jobbak is tőle...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi barátnőm azzal vette meg nekem, h ezzel kell kezdenem az ismerkedést Potokkal :)

      Törlés
  6. Majd olvasd el a Chosen-t is, nekem az tetszett eddig a legjobban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oks, ha legyűröm ezt, ígérem :)

      Törlés

Pin It button on image hover