http://319atkinshall.blogspot.ie/

2012-09-28

ortodox leveske őszidőre

ha igazi punk lennék, most, hogy egyértelműen őszül az idő, valami ződsalátáról írogatnék.
ha viszont azt akarom, hogy eztettem még híresebb legyen, mint most, kénytelen vagyok trendelni és őszi leveseket főzni. (a valós háttérben egy fél kiló, már az öregedés kezdeti jeleit mutató paszternák* állt).
*újabb kedvenc. valószínűleg beszűkültségemnek köszönhető, hogy 34 évet leéltem nélküle, mert nyilván otthon is halomban áll mindenhol ősszel a paszternák. kálcium, élelmi-rost tartalom: dicséretes. krumplihelyettesítő-képesség: dicséretes - nem mintha nagy krumplizabáló lennék. csináltam már belőle fele-fele arányú krumpli-paszternák pürét: dicséretes. körtével crumble-t: nem teszem többet. elvileg használják süteményekbe is, más gyümölccsel, almával, körtével kombinálva, édeskés íze okán, nekem úgy annyira nem lett szívem csücske. itt és itt van egy jó kis írás róla, a változatosság kedvéért magyarul.)


1 nagy hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma szeletelve
nagyujjnyi gyömbér lereszelve
1 ek garam masala
35 dkg (pucolva) paszternák darabolva
1 l zöldségalaplé
2.5 dl tej
1 csili kimagozva, csíkokra vágva (opcionális)
olívaolaj, vaj a hagymadinszteléshez

know-how:
a hagymákat a gyömbérrel és a garam masalával az olaj-vajban 10 percen keresztül dinszteltem (amíg majdnem szétfőtt). erre ment a darabolt paszternák: átforgattam őket, hogy mindenhol érje őket a hagymás szósz, aztán felöntöttem a leves-tejjel (mivel szokás szerint kockából lett a leves, nem sóztam, alaplével főző lelkeseknek itt ajánlott a só), felforraltam, majd fedő alatt kis lángon addig főztem, amíg a paszternákok megpuhultak - 18 perc, kb. botmixerrel pürésítettem. a csili dekoráció volt a tetején. 
must cook.

forrás

3 megjegyzés:

  1. Ahhh nagy ötlet a gyömbér bele, én is csináltam már pár ilyen leveskét, de gyanítom a gyömbérrel és a chilivel azért jobban fel lehetne dobni, mert szimplán elég uncsi volt..loptam :-)

    És nagyon jó a blogod, szerintem a címkék fölé dobd föl a "feliratkozás a webhelyre" dobozkát mert lent nagyon elveszik, és nem értem, hogy lehet egy ilyen f*sza blognak 27 követője..?? Tehát csak a vakság számlájára tudom ezt írni :-)

    VálaszTörlés
  2. ittenem, ittenem, oly szívmelengető ily sorokat olvasni :-)
    borzasztóan kedves vagy, eztettem örül, mint a fene - de sok rajongó elvinné a sztárság felé eztettemet, oda lenne az elitklubos intimitás, és nem szeretné már smink-és-más meg puffin őt. :-D a leves egyébként pi@$#a jó, vigyed, egyed. csók, é

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover