2012-09-26

Chili&Vanilia + Menedék Egyesület = brazil sajtos zsömle

-  Éci, nem főznél nekem kelkáposzta-főzeléket?

próbálkozom, tényleg. Balázs olyan hálásan tud nézni, ha időnként rábólintok az efféle kérésekre. de hát ez...!
anya a lelkemre kötötte a rántást. de én nem rántok, nincs az az isten. sűrítek. saját magával, ahogy Bíró Lajos óta minden kiművelt emberfő teszi. aztán amikor látom, hogy, á, ez még levesnek is rohadt híg, teszek bele egy kis arrow-port*. aztán többet, mert olvasom közben az okosságot: 1 tk 1 cupnyi folyadékot sűrít be. a végén már a fél dobozt.
de a lötty lötty maradt.
rántásról ennél a pontnál már csakazértse lehetett szó. gondoltam, jó ötlet lesz beletenni fél kiló krumplit püréként, meg kiszedni a lé 3/4-ét. mindezek után most olyan híg főzelék kinézete van.
de legalább a szaga kelkáposzta.
recept nem lesz. minek? rajtam kívül mindenki tud kelkáposztafőzeléket csinálni.


...mindeközben sült a mellétét. a brazil sajtos zsömlék. amik miatt külön vettem tápiókalisztet. és amik miatt a mai délutánon immár másodjára voltam kénytelen kardomba dőlni és forogni rajta.


*mivel ez a bejegyzés nem erről szól, olvassátok el itt csak röviden: sűrítőanyag, jó alternatívája a kukoricakeményítőnek, ráadásul nincs mellékíze sem. 1 tk por hideg vízben feloldva 1 cup folyadék sűrítésére elég (2 tk arrow-gyökér = 3 tk kukoricakeményítő). az indiánok gyógyításra használták a gyökérből készült port: a mérgezett nyilak okozta bőrfolytonossági hiány megszüntetésére.


a Menedéket már régen és nagyon. 
és most remélhetőleg még többen. márcsak az 1%-ok miatt is.
a Menedék felismerte a Ch&V-brandben rejlő erőt - adta azt hozzá, amije van, a migránsait, és összedobtak egy zseniálisan jó szakácskönyvet (Így főzünk mi). ingyen, letölthetően. és amit most nem találok sehol, de nekem - természetesen - megvan, ha kell, tessék jelezni.

innen lett a brazil sajtos zsömle.

1.25 dl tej + 1 dl
1.25 dl víz + 1 dl
0.25 dl olaj + 0.25 dl
1/2 kk só
20 dkg tápiókaliszt 
(amit a zacskóján keményítőnek hívnak, de a kínai boltomban liszt volt az aláírás - hittem nekik, mégiscsak többet használnak ilyesmit - lehet, hogy hiba volt)
1 egész tojás
20 dkg Anikó sajt kellett volna, én cheddart tettem bele, lereszelve

a tejet a vízzel és az olajjal forráspontig hevítettem, levettem a tűzről és fokozatosan hozzákevertem a lisztet. (kb a felétől nagyon furcsán kezdett kinézni, mint vm rossz gumilabda, amit az ablakhoz lehetett dobálni boldogult lánykoromban, és az odatapadt vala. ekkor adtam hozzá a pluszfolyadékot - hátha. nem sokat segített.) a masszához hozzákevertem a tojást és a lereszelt sajtot is. 10 percig nyugton hagytam, aztán evőkanállal gombóckákat amorf izéket rakosgattam a tepsibe, nem túl szorosan (kicsit megdagadtak a végére). 
200 fokra előmelegített sütőbe tettem, amit aztán 180 fokra tekertem le, 25 percre.
a kép szerint zsömle formájú zsömléknek kellett volna lenniük. nálam nem pont.
ráadásul határozottan kínai élelmiszerbolt-ízük van.
nem adom fel. legközelebb a lisztet normál liszttel fogom legalább felébe keverni.


5 megjegyzés:

 1. Ha vigasztal én is kardomba dőltem, mikor elkészítettem. Ehető volt, de gumis és belül mintha nyers. Azért elrágtuk. Nekem közben eltört a mixerem keverőkarja is, azóta sincs. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. akkor én még elég sikeresnek mondhatom az alkotást :D

   Törlés
 2. ó, ha tudnád, milyen főzelékeket bírtam én már csinálni, simán kihúznád magad. ugyanez a menőzés, hogy én ugyan dehogy rántás, majd sűrítem magával. váá, ha ettél már szrt.. úgyhogy ehhez képest Te főzelékmájer vagy.

  VálaszTörlés
 3. http://menedek.hu/sites/default/files/page-uploads/igyfozunkmi.pdf

  nekem mostanában a rizs nem sikerül,de a fasírt jó lett szóval kit izgat a rizs ? :D

  Pere

  VálaszTörlés

Pin It button on image hover