2012-01-23

mandulás keksz aszalt sárgabarackkal és korianderrel


próbálok leszakadni a zabpehelyről.
Viki kicsit szomorú volt, amikor a héven először találkozott ezekkel a kopaszokkal, de aztán megbarátkozott velük.



know-how:
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomra  őrölt mandula (ha van, blansírozott - nekem darabolt és zacskózott volt)
  • 15 dkg vaj (kellett volna, de megint elfogyott, érthetetlen módon, ezért a 71 g vajas margarint - jééézus - kipótoltam Philadelphia sajtkrém lighttal)
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 kis tojás
  • 1 ek koriander (szűken mérve) - finomra őrölve
  • csipet(!) sütőpor (nem több!)
"A sütőporral elkevert lisztet, mandulát, tojást, vajat, cukrot, őrölt koriandert és a darabolt aszalt barackot összegyúrjuk, majd a tésztát egy jó nagy darab folpack fólia közepére rakjuk. Itt egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle, majd szorosan betekerjük a fóliába. A fóliába csomagolt tésztát még néhányszor áthengergetjük, hogy egyenletes legyen a rúd felszíne, majd hűtőbe kerül jó másfél órára." - így az eredeti recept. Na de! se a margarin nem dermed, se a sajtkrém, így teljességgel feleslegesen tettem a hűtőbe egész éjszakára - igaziból már csak álmos voltam. továbbá: folpackkot se tartok. sütőpapíron hengergettem, működött. szeletelni persze nem lehetett reggel, így golyókra marcingoltam és a kicsi kezemmel lapogattam keksszé őket. attól lettek ilyen csudálatosan rusztikusak ők.
sütés 175 fokon légkeverve, as usual, 12 percig kb.

szerintem a keksz ezzel az áthangolással is jó volt.
de ma vettem vajat és megcsinálom újra. ha lesz korianderem. :)


Pin It button on image hover