2013-03-18

a pöffeteg a legbénább nevű kekszi

kétségkívül.
mennyivel elegánsabb az, hogy chocolate crinkle. ha ez lett volna a neve, tán nem kap csóri pöffeteg-kép olyan kommentet, hogy "nekem se szokott minden sikerülni, nyugi".
egyébiránt úgy gondoltam, hogy pöffeteg archiválásra kerül a következő karácsonyig, mert bármennyire is laza vagyok, azért nem gondolom, hogy mézeskalácsot kell sütni húsvétra. de mivel az időjárás (is) unortodox módon viselkedik otthon, az én kis pöffetegjeim se a trikolórban nyomulnak márc.15-én, hanem talpig karácsonyban.125 g csoki
54 g vaj
150 g liszt
1 ek kakaópor
1/2 tk sütőpor
1 tojás
10 dkg cukor
70 g almaszósz


know-how:
a vajat és a csokit alacsony hőmérsékleten összeolvasztottam.

a lisztet összekevertem a kakaóporral és a sütőporral .

a tojást és a cukrot fehéredésig vertem a robotgéppel.
hozzácsurgattam az olvasztott csokit és elkevertem. 
a végén hozzáadtam az almaszószt. (van itt a lidlben, 70 centért, biztosan semmi jó nincs benne, cserébe finom - nem olyan édes, mint a lekvár, darabok is vannak benne, és otthon tuti nincs a lidlben -- erre az esetre van itt egy recept, ami a kiindulás volt, de ahogy nézem, elég jól átvariáltam, nyilván egy másik recept alapján, amit nem találok.)

a nedves és a száraz hozzávalókat összekevertem és beraktam a hűtőbe egész éjszakára.

Balázs másnap reggel 2 cm átmérőjű golyókat csinált belőle (tényleg lemérte az átmérőt - de nem mondok semmit, én is le szoktam), amiket porcukorba forgattam, kicsit meglapítottam és kb 12 perc alatt megsütöttem. (elég kicsik maradtak, legközelebb nagyobbakat csinálnék.)
a cél, hogy a teteje szépen össze-vissza repedezzen, csak részben valósult meg. továbbá a porcukor is ráolvadt kissé. de a sztájling nagyon sokat segít a képeken. amúgy mindenki igen meg volt elégedve az eredménnyel a Pilzben. süthetek máskor is, azt üzenték.


5 megjegyzés:

  1. Szerintem meg "rusztikus"! ;) Ami egyébként mostanság igenis pozitív jelző, és tudod mit? Jobban tetszik, mint a "bóti" sorozatgyártott vackok. Sőt, most azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon van-e minden itthon hozzá, és ha nem, akkor melyik bolt van a legközelebb...

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover