2012-06-06

parázskrumpli

a cba-ban végre elfogytak az óriás újkrumplik 900ér'.
ma már egy egész láda parázskrumpli volt a helyükön.
csöndes örvendezés, indiántánc belsőleg.
nagy rajongója vagyok a kis krumpliknak. még akkor is, ha eddig még soha nem sikerült körömkefével megtisztítanom, és már félúton anyázok, mert halálosan idegesítő 2 cm átmérőjű krumplikról héjat vakargatni.
a vakargatás utánra elmúltak a fények az erkélyen, esett a hőmérséklet vagy 10 fokot, ráfagyott a kezem a gépre és mindezek tetejébe k.ra elsóztam krumpliékat. balansznak betömtem egy csokor retket mellé, de nem sokat segített. ittam 2 dl irsait. az se. azt hiszem, örvendésem mai tárgya nem sikerült vm jól.
a receptet még a megboldogult google docs-ba másoltam be anno link nélkül a Fűszer és lélekről; két krumpli közt kerestem, de nem találtam.

1/2 kg parázskrumpli (diónyi szemek)
1 doboz krémsajt (medve, sózott)
2 gerezd fokhagyma
5 szem szegfűbors
1 kk koriander
1 kk római kömény
1 dl tejszín
2 dkg vaj

a megtisztított krumplit egy nagy lábasban (aminek elfértek egy sorban az alján) a vajjal, a fokhagymával (sózott fokhagymakrém), némi sóval és annyi vízzel, ami félig ellepte őket feltettem főzni. (lefedtem, kb 5 perc alatt kész - félidőben levettem a tetejét, hogy a víz elpárologhasson.)
a fűszereket megpirítotam, a kávédarálóban megőröltem, összekevertem a krémsajttal (sózott medve). 
a fűszerezett sajtot a tejszínnel együtt a megfőtt krumplira öntöttem, összekevertem. kicsit hagytam, hogy beszívják a mártást.
mivel a sajt is sós volt, a fokhagymakrém is, és még extra sót is toltam a vízbe, az eredmény ehetetlenül sós lett. a képeknek ez nem fáj. csak nekem. de nekem módfelett.3 megjegyzés:

 1. olvasztott vajjal és kaporral is nagyon jó,na meg egy kis pácolt hering is jöthet mellé újhagymával
  /e

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ma csináltam egy adag kapros dübbencset, asszem ez a neve. nem lett fotogén, de mindenesetre k jó. ha már kapor :)

   Törlés

Pin It button on image hover