2012-06-03

eperszósz & rebarbara

a tesvírem vásárolt nekem a bosnyákon 2 csokor rebarbarát 1 kiló eperrel együtt. 
sose volt még a konyhámban rebarbara. volt öröm.
rögtön igéretet is tettem, hogy vasárnap én szállítom a fél ebédet sütikével. 2 körül. 
a rebarbara szerelem volt első kattintásra. meg a másodikra. meg a 24.re. kicsit meg is csúsztam miatta. úgy 2 órával. de ez nyilván csak az új(onnan használatba vett) 30as fix hibája ;)


22.5 dkg lágy vaj
18 dkg cukor (12 sima+6 fruktóz)
4 szobahőmérsékletű tojás felverve
7.5 dkg darált mogyoró
20 dkg liszt (3-4 dkg búzakorpval dúsítva)
6 g sütőpor
10 dkg rebarbara karikázva
15 dkg eper felezve


know-how
  1. a vajat alaposan felvertem kézimixerrel
  2. hozzáadtam a cukrot és tovább kevertem, amíg teljesen egyneműek lettek
  3. fokozatosan hozzáadtam a felvert tojásokat - szép fényesnek kell lennie a krémnek
  4. a lisztet elkevertem a sütőporral és a darált mogyoróval, majd egy fakanállal lazán összekevertem a vajas masszával
  5. beleszórtam a gyümölcsöket, összekevertem és egy 23 cm-es kivajazott sütőformában - 160 fok, légkeverés, 40 perc - megsütöttem

az eredeti recept lemon curddel és tejszínnel végződött, ezt konyhai epertúltengés miatt módosítottam.
az eperszósznál már én is éreztem a késésem súlyát, úgyhogy nem mérlegeltem a hozzávalókat, csak beleszórtam egy lábasba mindenből annyit, amennyit jónak éreztem.

az epret (cc. 20 dkg) megmosva, kicsumázva egy lábasba tettem 1 deci vízzel, 2 löttyintésnyi málnás balzsamecettel és cukorral (3-4 ek). kicsit forraltam, aztán botmixerrel nagyjából összeturmixoltam, de úgy, hogy maradjanak benne mindenképp nagyobb darabok. tépkedtem bele még 5-6 bazsalikomlevelet is, de ez egyáltalán nem érződött benne. 



10 megjegyzés:

  1. a délutáni programot lemondtad és volt képed egy szaros fröccsöt beígérni kárpótlásnak,mikor ilyeneket csináltál ?!? a te érdekedben nagyon remélem,hogy minimum egy 5 literes fröccsre gondoltál !
    /e

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megöl a bűntudat amúgy is, ne izélj má'! --- egyébként most lettem kész a mosogatással. szerinted hogy nézett ki a konyha?

      Törlés
  2. Biztos mega projekt volt,viszont én genya vagyok és a bűntudatodat kihasználva,Balázzsal 2 adag hagymást húst eszük majd ! :DDD
    /e

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát majd tartom a fejeteket :D
      vagy kiröhögünk benneteket, és elvágtatunk tinci-táncizni Vikivel.
      jegyek lesznek? ő már ideadta a pézet.

      Törlés
  3. hétfőn elvileg intéződik :D
    /e

    VálaszTörlés
  4. amúgy is leszarjuk a hagymás húst, Éci majd összelök egy laza kim ki duk levest aztán lenyomunk mindenkit dodgemben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a hagymás húsnak ma már történelmi előzményei vannak. Orfű nem telhet el nélküle, mégha B olykor pocsékolja is :D

      Törlés
    2. így van, én mindenképpen ragaszkodni fogok a hagymás húshoz... :-D

      Törlés
  5. Viki egy jelentős vakfoltra mutatott rá barátságunk történelmében.Még nem dodzsemeztünk együtt !!! :D

    /e

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover