2012-10-13

chowder - a hallé másképp

2 napig álltam a füstölhal-szagban.
már nem is szeretem a füstölthal-szagot.
egy tradicionális skót-angol-ír-francia-amerikai leves főzelék ez (mindenki magáénak mondja), van 8645 változata és mindenki szerint a sajátja a legjobb - pont mint  a halászlé.
csináltam egy 8646. változatot, ami inkább lett leves, mint főzelék, mert kihagytam belőle a krumplit/lisztet.



22 dkg hal (még mindig a múltkor vásárolt tételből)
3 dl tej
kis csokor petrezselyem
1 babérlevél
5 dl zöldséglé
2 répa felkarikázva
2 marék kukorica
1/2 cukkini karikázva, a karikák negyedelve
1/2 póréhagyma karikázva


know-how:
a tejbe beletettem a petrezselyemzöldek szárát és a babérlevelet: ebbe ment a hal egészben. felforraltam a tejet, levettem a tűzhelyről és hagytam benne kihűlni a halat.
a hagymát kevés vajon megdinszteltem, hozzáadtam a répakarikákat, 5 percig pároltam, aztán ment bele a cukkini és a kukorica.
felöntöttem a zöldséglével és a halról leszűrt tejjel. 
sóztam, borsoztam.
végül beletettem a lapokra szedett (ez lemezesen jött széjjel) halat és még 5 percig közepes lángon főztem (amíg a répa megpuhult). (keverni már csak ésszel, hogy a hal ne menjen széjjel.)
a legvégén szórtam rá az összevágott petrezselyemzöldet.
kennyérrel, vajjal lesz igazán autentikká.

4 megjegyzés:

  1. ha kenyérrel és vajjal,akkor ez a finn változat :)
    Pere

    VálaszTörlés
  2. legalább jó a kenyér ? mert a képen bizalomgerjesztő,persze lehet csak fotóztad jól :)
    Pere

    VálaszTörlés
  3. nem sörös :) de azér' jó volt.

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover