http://319atkinshall.blogspot.ie/

2013-04-02

a húsvét, amikor lepergett előttem az életem

Balázs kb egy hónapja újrahúzta a gépemet, amire hónapokig készített fel lelkileg. kellett már, tudtam. de az új xubuntun már semmilyen formában nem jelent meg a picasa. amire tkp már nincs is szükségem, mert vagy fél éve dark table-lel pimplem a képeket. a montázsokat meg a gimppel csinálom. csak olyan rohadt nehezen szakadok le a régi dolgaimról.
volt sírás, hiszti, csapkodás, rohadt gimp!-ezés, aztán heckelés. és a picasa visszakerült. állandóan összeomlik, 46 lépésben tudom csak importálni a képeket, de van.
és ma, miután nem is volt kedvem fényképezni, de ezek a briósok annyira k jól néztek ki, hogy muszáj volt, meg még nem is RAWban csináltam, a szaros picasából egy nyomással töröltem ki úgy 2 hónap munkáját.
...csend...
Balázs megkövült arccal ül. 
feláll.
"dehát megkérdezte, hogy tényleg akarod-e töröni..." - próbál higgadt maradni.
"meg."
...csend...
"de hogy a pi@ba jelöltem ki az összeset? meg amúgy is, most ne kezdj el okoskodni" - ezt már sikítva kb.
lepergett előttem az életem, + az a 10 kép, amit tegnap töltöttem fel a flickr-re, megmentve így a megsemmisüléstől.
...2 perccel később...
"a picasa csak a RAW_kidolgozott mappából importál, nem?"
"de."
"akkor jó, a RAW mapában ott az összes kép."

4 perc múlva felfogtam, hogy mi történHETett volna. elkezdett remegni a lábam.

de még mindenek előtt megcsináltam életem legszórakoztatóbb péksüteményét. ami ráadásul a legtutibb kelt tészta receptem is eddig.


37.5 dkg liszt
1.9 dl tej, langyosan
1 tojás
2 ek cukor
7.5 dkg vaj, olvasztva
1 csipet só


a lisztet elkevertem az élesztőporral, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a cukrot és a langyos tejet. fakanállal összekevertem. beleöntöttem az olvasztott vajat is (sózottat használtam, azért nem írom a plusz sót) és innen géppel dagasztottam be. 
hagytam kelni 15 percet (gyönyörűcsudálatsoszép lett).
a megkelt tésztát 3 részre vágtam
a harmadokat kettévágtam (6 kis darabnál tartok).
mindegyik 1/6 gombócot négybe vágtam (24 még kisebb darab).
egy brióshoz 4 kis golyót használtam: a kis golyókból kb 20 cm (pont annyi volt, mert a szilikon nyújtólapom alján van egy roppant praktikus centis rész) hosszú hurkákat sodortam (kicsit liszteztem az aljzatot, de nem ragadt amúgy) és a szemléltető ábrasor szerint brióst hajtogattam. (először az óramutató járásával megegyező, aztán ellentétes irányban kell hajtogatni.)


a kész briósokat még 10 percig hagytam kelni, aztán lekentem őket tojással és 180 fok, 20 perc.
aztán: sonka, torma és wháááá!

(c) Balázs-fotográfia



10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. az ki az? :) bocs már, Balázs továbbra is haldoklik, csak kicsit durvábban, mint eddig, már kezdek én is leamortizálódni.

      Törlés
    2. Főzz annak a szerencsétlen betegnek egy rendes erőss húslevest,de ne olyan ványadtat,ahol csak elhúzzák a húst a lábos mellet ! :)

      Törlés
  2. nagyon jó lett, most kedvet kaptam a tésztagyúráshoz!

    VálaszTörlés
  3. Kár lett volna azért a tengernyi csodás fotóért! A mostaniak közül a legelső és a negyedik - vendég :) - a nekem leginkább tetsző! Madársalátának nálunk is fellépése volt húsvétkor; ilyen gyönyörű briósoknak viszont nem ...

    VálaszTörlés
  4. Wehhe, akár itt, a mi gépünk előtt is történhetett volna, vagyis hasonlók szoktak, igen! :D A briós gyönyörű, a fotók mindig megvannak valahol! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hááát, ebben azért nem vagyok egészen biztos... :)

      Törlés
  5. Nagyon szep!! Es szuper a kepek. Sajnos, kicsi nehez nekem elolvasni, mert nem jol beszelek magyarul, de ez jo gyakorlas nekem! Talaltam a blogodot Tastespotting-nal, es mikor lattam, hogy Magyar, beneztem :-) Magyar a nagyszuliem, de en pedig Amerikaben lakom, es azert ilyen remesen beszelek. Vissza jovok valamikor, hogy tobbet gyakorolni :-)

    kimber @ fivetdsisters.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon köszönöm! ha elfáradnál olvasás közben, csak szólj és váltsunk angolra - nekem sem árt a gyakorlás --- if the reading is tiring for you, just let me know and change into English - practicing English would be good for me in turn :)

      Törlés

Pin It button on image hover