http://319atkinshall.blogspot.ie/

2012-12-02

rózsavizes kardamomos keksz

ez a keksz ékes bizonyítéka annak, hogy nem kéne mindennel rögtön szerelembe esnem, amiben kardamom van és/vagy tartalmaz valami nem evidens egyéb komponenst is (rózsavizet). majd legközelebb.
  

12.5 dkg cukor
2 ek rózsavíz
2 tojássárgája
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
60 ml olaj
1 tk őrölt kardamom
25 dkg rizsliszt (kellett volna, nekem 20 dkg-m volt, a többit sima liszttel pótoltam, így lett nem gluténmentes a kekszi)
2 ek mák
know-how
egy lábasban a cukrot 4 ek vízben közepes lángon addig kavargattam, amíg fel nem oldódott - levettem a tűzről, hozzáöntöttem a rózsavizet és hűlni hagytam.
a tojássárgákat, az olajat, a vajat, a kardamomot és a lisztet a robotgéppel összekevertem, a kihűlt szirupot szép lassan hozzáadagoltam.
elég kemény masszát kaptam, amit tök nehéz volt a habzsákból kinyomkodni (a legnagyobb csillag végű fejet használtam). volt még egy doboz kerek ostyalapom (4 cm átmérőjű), arra tekergettem a tésztát (jó nagy szívás volt, mert az ostyalap össze-vissza csúszkált a szilikon sütőlapon, de legalább egyforma kekszek lettek). próbáltam úgy, hogy középről indítottam a csigát, meg úgy is, hogy szélről. utóbbi esetben magasabbra lehet tekerni a kekszet, nem fog annyira kiszáradni a sütés végére - szerintem ez a variáció lett a jobb.
a mák dekorációként került rá, az ízéhez nem tett hozzá semmit
170 fok, légkeverés, 12 perc (csak éppen, hogy színt kapjon). 
a natúr joghurt ajánlott hozzá, kimondottan finom volt vele.


forrás 








6 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszenek, ki fogom próbálni, de valszeg rózsavíz nélkül, mert azt ahol lakom égen - földön nem találni. Majd beszámolok, hogy sikerült.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ha Mo., akkor az araboknál tuti van a körúton (de nem is érződik, a kardamom elnyom mindent - nem kell nagyon bánkódni miatta). a beszámolót mindenképp!

      Törlés
  2. Nagyon szép lett; a kardamom-tól tartok egy kicsit, még nem próbáltam. Talán a neve miatt, vagy nem tudom. Attól tartok, hogy ánizsos, mert az nem tudom megenni. Ánizsos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem! kardamomos :) ha kávézol, próbáld ki egyszer 3-4 maggal (összetörve egy kés nyelével) - magon én mindig a tokban levő belső kis magokat értem. ha abban ízlik, szerintem mindenben fog. (kávé=rendes kávéfőzős, nem patron, nem nespresso, nem nescafe)

      Törlés
  3. Szia! Most találtam a blogodra, nagyon-nagyon tetszik, biztos, h visszatérek még hozzád.
    Én személy szerint rózsabolond vagyok, és már kipróbáltam kardamommal párosítva is (gofriban). Nekem bejött, mind a két íz érződött, igaz a kardamom jobban, de a végén lecsengésként ott volt a rózsa is. Szóval nálam befutó a kekszed :)

    VálaszTörlés
  4. hát èn már règebben tudok rólad... örülök, h jöttél, annak még jobban, h tetszik amit találtál :-)

    VálaszTörlés

Pin It button on image hover