2011-12-16

zabpelyhes kekszi

Pappi kedvence.

egy az egyben emelődött át Stahltól.
know-how:
  • 7.5 dkg zabpehely
  • 15 dkg liszt (teljes kiőrlésű és BL55 vegyesen)
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 4 ek tej
  • 1 kk fahéj
  • 0.5 kk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 0.5 kupak vanília eszencia
az eredeti recepthez képest sokkal kevesebb cukrot rakok bele, viszont az utóbbi adagoknál már volt benne pl. reszelt répa és kandírozott narancs.
a száraz hozzávalókat összekeverem.
a vajat a mézzel együtt felolvasztom (ezt a fázist én eddig a mikróban csináltam, méz nélkül, Anya szerint nem is olyan a kekszi, mint amilyennek egy kekszinek lenni kell - szerintem inkább csak égettebb volt a kelleténél eddig majdnem mindig, de amúgy nincs vele probléma), ez megy a szárazakhoz  a 4 ek tejjel. összekever és kész.
diónyi golyókat kell gyurmázni a masszából, tepsi és sütődhetnek is. szigorúan 12 percig, eddig 175 fokon, légkeverve, de mivel mindig megégettem őket, a hőfokot lejjebb venném. és a golyók kekszi formára lapulnak végül.
Pin It button on image hover