sütöttem kenyeret.
a paszternák leves mellé.
50 dkg liszt (2:3 arányban fehér:teljes kiőrlésű)
7 g instant élesztő (drOetker, 1 zacskó)
1 tk só
5 dkg vaj
10 dkg tökmag
5 dkg aszalt szilva apróra vágva
3.5 dl kézmeleg víz
know-how:
a liszteket összekevertem az élesztőporral, a tökmaggal és az aszalt szilvával. belekockáztam a hideg vajat és kézzel morzsalékos állagúra varázsoltam.
2 részletben hozzáöntöttem a langyos vizet, miközben a dagasztókarral kevertem. addig dagasztottam, amíg szépen elvált az edény falától.
öntöttem alá kevés olajat, a tetejére pedig egy olajjal átkent fóliát tettem. ment kelni - 45 perc (vagy amíg 2xesére nem dagad). (az állandó 17 fokos lakás miatt újabban a sütőben kelesztem a tésztákat, és eddig nem volt annyi eszem, hogy rájöjjek, ha ilyen formán leterítem, nem szárad ki a teteje - na de most!)
a megkelt tésztát nagyon lazán átgyúrtam, kettévettem, és 2 cipót csináltam a darabokból. (elég gyorsan kinőtték az egy tepsit, úgyhogy két külön tepsi kell a 2. kelesztéshez, aztán a sütéshez.)
további 30 perc kelés.
220 fokra előmelegített sütőben10 perc, aztán hőmérséklet redukál 190 fokra és itt 25-30 perc további sütés.
a tepsikbe tettem egy-egy tál vizet a sütés idejére, hogy ropogós legyen a héj. legalábbis mintha ezt olvastam volna.
zseniálisan finom. (ha az ember este 6ig nem eszik, gyorsan megtanulja értékelni azt, ami van. btw.)
a tepsikbe tettem egy-egy tál vizet a sütés idejére, hogy ropogós legyen a héj. legalábbis mintha ezt olvastam volna.
zseniálisan finom. (ha az ember este 6ig nem eszik, gyorsan megtanulja értékelni azt, ami van. btw.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése