vettünk egy állatjó sajtválogatást, csináltam egy állatjó képet, aztán hogy ne mindig offokat írjak, tudományos alapokra helyeztem a tegnapi sajtevészetet.
nincsen semmiféle kőbe vésett szabályozás, de pár hasznos tipp igen.
mennyiség
a sajtmennyiség/fő attól függ, hogy a parti fénypontja lesz, avagy csak könnyed levezetés 6 fogás után.
- fénypont: 15 dkg/fő
- utójáték: 5-6 dkg/fő
a változatosságon van a főhangsúly: a tálon legyen 4-5 féle különböző keménységű, korú, színű, szagú textúrájú sajt, de lehet játszani a különböző állatok tejéből készült variációkkal is.
ami megszívelendő:
- legyen mindenképp egy olyan tétel is, amit mindenki ismer (otthon ez pl. a trappista)
- a nagyon erős szagú/ízű sajtokat nem hátrány külön tányérra pakolni
- minden sajthoz legyen külön kés - a camambert-es késsel szelve nem biztos, hogy jól fog kinézni a parmezán (nekem nyilván van extrafasza sajtkésem, de a lágyakhoz pontjó bármilyen kenőkés, a keményekhez meg egy olyat, amivel vágni is lehet)
- axióma: sajtot közvetlenül a hűtőből haladó gurman NEM eszik (vendégsereg érkezte előtt sajt hűtőből kivesz, szobahőmérsékletet elér, tálal)
- ha többes a vendégsereg (mert rohadt sok pénz támadott sajtot venni), igen célszerű felcímkézni a sajtokat, hogy ne kelljen egész este ismételgetni a nevüket (fogpiszkáló, papírka, sajtnév ráír, kész)
kemények: parmezán, manchego<3, old amsterdam, gruyere
lágyak: brie, camambert, kecskesajt
kékek: gorgonzola, stilton, roquefort
érettek: aged/mature/érett felirattal bármi (cheddar, pl.)
kenyérfélék, sós kekszek, grissini
chutney, méz, fanyar lekvár, fűszeres mustár
gyümölcs (alma, szőlő)
mag (dió, pekándió)
BOR BOR BOR és még BOR
Ha lehetnék, sajtmatyi lennék
VálaszTörléssajtos muskátli :)
Törlés