eddig csak teszkós halat ettünk, mert ott nem kellett párbeszédbe bonyolódnom a nénikkel/bácsikkal. de fényes idegennyelvtudásom arra a szintre ért, hogy szombaton lazán kértem a piacon "2 pieces of that, please" márkájú halat. (amihez azért jó alapot adtak a teszkós aznap lejáróak: már nem csak halakat látok és lazacot a halaspultban.)
azért megjegyezem, hogy amit a halas nő művel az English Marketen, az minimum tanítani való - a tisztításra vonatkozó igenes válaszomtól számítva 32 másodpercen belül zacskóban volt a 2 hal, pikkelyezve, belezve. csak álltam és az átélt élmény súlya alatt kértem fél kiló osztrigát kagyló helyett.
a piacozás után még megettünk egy-egy egész lovat ájris brekfösztnek álcázva, majd lázasan keresni kezdtem, hogy mi légyen szegény állatokkal. egy óra szuperszakácskönyv-lapozás után még elovastam a tarka bárkán egy zseniálisan összeszedett írást, aztán éjfélkor kirohantam a konyhába, leszaggatam a halacskákról az egyébként ultrafasza zacskót és bebugyoláltam őket nedves papírtörlőbe. (és a héten már másodjára erősen elgondolkoztam a vegetarianizmus mibenlétén. valamint arról, hogy ez a 2. olyan dolog, ami igen nagyon hiányozni fog a XIII. kerületben.)
na de!
sea bream (tengeri keszeg) |
2 tengeri keszeg, egészben
5 fokhagymagerezd, összezúzva
1 szelet toast kenyér, kézben elmorzsolva
4 ág friss kakukkfű
1/2 chili (scotch bonet), vékonyra szelve
só, bors
1 dl olívaolaj
2 dl száraz fehér (pinot grigo)
know-how:
a hozzávalókat a bor és az olaj felének kivételével töltelékké dolgoztam össze.
a halakat szárazra töröltem, és mindkét oldalukon 3-3 vágást eszközöltem.
a vágásokba tömködtem a tölteléket (ami maradt, azt a hasüregbe).
a maradék olajat és a bort összeöntöttem egy tepsibe, belefektettem a halakat és lefedve egy órán át hagytam állni őket a hűtőben.
az óra leteltével cc. 25 perc alatt megsütöttem őket.
(közben sütöttem hozzájuk 2 kockára vágott édesburgonyát egy 1/2 fej nagy kockára vágott vöröshagymával.)
konklúzió: a teszkós és a piacos hal összevetése teljességgel felesleges.
megettünk egy-egy egész lovat reggelinek álcázva
VálaszTörlés=:-))))))))))))
nem birom abbahagyni a vihogást
Te egy hős vagy! Meg jó fotós! És még jól is főzöl - nem túlzás ez egy kicsit! Jah, és egy egész lovat is meg tudsz enni, ha álcázva van.
VálaszTörlésaz eszemről és a szépségemről pedig még szó sem esett... ;)
Törlés