megmagyarázhatatlanul vonzódom az angol nyelvű receptek közül azokhoz, ahol olyan szavakat használ a szerző, mint cosy meg comfort food (me'hogy ezek magyar verzióitól idegrángást kapok akárhol olvasom is).
ez már a sznobság, mi?
ez a veggie stopgap, a.k.a. dahl* krumplival és spenóttal ugyan pont nem ebből, hanem a decemberi delicious.-ből van, de a 3 (fő)összetevősség pipa (curry meg alapból van minden jóravaló konyhában). és ráadásul comfort is.
|
*indiai alapvetés, bm hüvelyesből készülő püré az alap, amihez a végén kevernek egyéb sült és friss zöldséget. naannal, rotival (kenyerek), rizzsel eszik.
25 dkg vöröslencse
36 dkg krumpli főzve, kockázva
8 dl zöldségalaplé (kocka)
2 gerezd fokhagyma, zúzva
10-15 dkg friss spenót
1 nagy ek currypor
1/2 citrom leve
know-how:
a lencsét hideg vízben átöblítettem és 8 dl alaplében közepes lángon 20 percig főztem, sűrűn megkavarva, hogy pürésedjenek lencséjék.
a krumplit megpucoltam, felkockáztam, megfőztem. (elkövettem azt a hibát, hogy készre főztem, így sütésnél prímán lehetett krumplipürét csinálni. csak nem ez volt a cél. legközelebb félkeményre hagynám.)
kevés olajon 8-10 perc alatt aranybarnára sütöttem a krumplikat (az eredeti recept szerint, amúgy ennyi idő alatt 1) krumplipürét csináltam belőlük, 2) oda is égettem) - de az elv érthető, szerintem.
megszórtam őket a curryporral és a zúzott fokhagymával és az egészet óvatosan hozzákevertem a dahlhoz.
ugyanabban a serpenyőben megfonnyasztottam a spenótot, amit szintén belekevertem a dahlba.
fotogénnek nagy jóindulattal sem nevezhető, de az íze egészen lenyűgöző.
|