az írek kedves emberek.
különösen szeretik a kedves magyar Éciket, akik az adott pillanatban valami miatt éppen nagyon szerencsétlennek tűnnek.
olyankor
adnak Écinknek egy fél háztetőnyi paladarabot, hogy tudjon min
fényképezgetni, aggódnak 8 percet azon, hogy nehéz lesz ezt hazatolni a
biciklin, de csak útjára engedik, hogy 10 perc múlva egy másik úr ne
bírja tovább nézni szegény Écink szerencsétlenkedését a fél háztetővel a
bicikli vázán és különösebb magyarázat nélkül úgy pozicionálja a fél
háztetőt a vázon, hogy az addigra már eléggé kiállt karú Écink komolyan elgondolkodjon, hogy eztán
minden nap haza kéne tolnia egy fél háztetőt, csak úgy sport jelleggel.
a csudálatos palán legelőször egy csudálatos piláf fotózkodott.
nem is értem, hogy nem futottam még sehol bele: a legjobb dolog, ami a rizzsel történhet.
supported by Boudoir |
a piláfnak az a lényege, hogy a rizsszemek a végén is külön álljanak, ehhez van néhány hasznos instrukció:
- a rizs basmati
- amit 1 órára be kell áztatni, hogy leázzon róla a kemányítő
- a ropogós réteghez egy öntöttvas edény
- az utolsó fázisnál konyharuha És fedő, hogy a fedőről ne csöpögjön bele a lecsapódott nedvesség a rizsbe
7 dkg vöröslencse
40 dkg paszternák (20 dkg reszelve, 20 dkg felcsíkozva)
1 narancs héja
1 tk római kömény
1 ek méz
1.5 fej hagyma, apróra kockázva
1/2 tk kurkuma, a szín miatt
1/2 tk koriander, őrölve
1/2 tk köménymag
5 dkg mazsola
1 citrom héja
12.5 dkg vaj
know-how:
a rizst beáztattam 1 órára.
egy óra után a rizst és a lencsét együtt forrásban levő alaplébe szórtam - 5 percig főztem, aztán leszűrtem.
a felcsíkozott paszternákot a római kömény FELÉVEL, a narancshéjjal és kevés sóval 2 ek olajon megsütöttem (időben nem tudom, mennyi volt, szép barnák és puhák lettek). amikor készen voltak, rájuk csurgattam a mézet és 1-2 percig még sütöttem azzal is.
a hagymát megdinszteltem, rászórtam a maradék római köményt, a kurkumát, koriandert, köménymagot és 1 percig kavargattam.
ment bele a reszelt paszternák, a mazsola és újabb 1 perc együtt.
ezt a hagymás cuccot kevertem össze az 5 percig főzött, aztán lecsöpögtetett rizs+lencsével és belereszeltem a citromhéjat.
egy öntöttvas edényben felolvasztottam a vajat és 1 ek olajat és ráöntöttem a hagymás rizst.
csináltam 3 lyukat a rizsbe egy fakanál-véggel, befedtem egy konyharuhával aztán a fedővel. 20 percig nagyon alacsony lángon kavarás nélkül főztem-pároltam.
a végén kellett volna kapnom egy gyönyörűszép színű, ropogós réteget az alján - hívjuk csak tah-dig-nek (Tah-dig refers to the crunchy and crispy bottom layer of rice cooked in
a pot. The formation of tah-dig is a perfect symphony between the right
temperature, the amount of oil, aromatic rice, length of time, right
kind of pan, some experience and a little patience - hát ennél szebben még én se), amit nemes egyszerűséggel a pilaf esszenciájának nevezhetünk, de hibátlan rendszerembe csúszott valami nem odavaló, emiatt az esszencia az enyémben nem jött létre, de esszencia nélkül is olyan íze volt, hogy nem izgattam magam a hiánya miatt.
a megsütött fűszeres paszternák-csíkok a végén kerültek rá.
... a pala a legjobb dolog a rizsnek? .. ez csak vicc volt (nevetek is magamban nagyokat: kac-kac). Mindazonáltal és azonban a pala szép és örömmel visel ragyogó színeket, ahogy látom. A piláf-riposzton még törpölök
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésna csak megtudtam, hogy mi az a pala,ami van :)
VálaszTörlésbár húst most sem látok a posztban,csak úgy mint a tegnapi vacsin,ahol 4 vegával voltam megáldva :D
csinálj füstölt fokhagyma levest,isteni és otthon is lehet füstölni
Pere
Pere! namá', 100 éve nem voltál felém. írjad meg, fotózzad le, én meg kirakom a rendkívül nagyszerű ehelyütt. csók! É
Törlésvoltam,csak nem írtam,de olvaslak szorgalmasan
VálaszTörléskönnyekig hatsz :D
Törlésaztán majd kapok Balázstól a pofámra,hogy megríkatlak :D
Törléscsak ne kellene peregnie a rizsnek!
VálaszTörlésmár mé' ne? - nem kötözködik. ájuldozik a csodálatos képek láttán - MOST :)
TörlésHú de jó , hol osztogatnak ilyen palát a kedves írek? Én már ezer éve szeretnék, de sehol nem kaptam...
VálaszTörlésMartin a Carrigrohne rd.on, pl.
VálaszTörlés