Balázsnak még 2 hétig kell karácsony ízű táplálékokat befogadnia. de aztán slussz: még soha nem sikerült olyat csinálnom, hogy karácsonyi hangulat. utóbb már nem is próbálkoztam vele, a karácsonyi wellness-pakkokban van minden: szauna-evés-ivás-prüntyi zene a hallban-sokcsatornás nagyképernyős színes tv usb-csatlakozással, arra az esetre, ha netán nem a reszkessetek betörőket akarná nézni az ember+egy aktuál társas. és a szívet átjáró szentlélek.
20 dkg pucolt gesztenye*
1 fej hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 szál szárzeller vékonyra csíkozva
2 dkg vaj
4 dkg krumpli (1 kis szem) felkockázva
1 babérlevél
6 dl alaplé
1.5 dl tejszín
0.5 dl száraz sherry
frissen őrölt bors
só
*legújabb kutatásaim alapján a gesztenyéket 1 napra beáztattam, aztán a szálirányukra merőleges mély
vágást eszközöltem rajtuk (közben 3x kést váltottam és folyamatosan egy
félig levágott hüvelykujj lebegett előttem) és így sütöttem őket kb. 25
perc alatt készre a sütőben. 160 fokon. a pucolás nem olyan vészes,
mint ahogy mindenhol olvastam, ráadásul remekül lehet Baló idióta hangsúlyozására figyelni közben.
know-how:
a hagymákat és a zellerszárat a vajon megdinszteltem, beleszórtam a krumplikockákat, a gesztenyéket, a babérlevelet és felöntöttem az alaplével.
amikor a krumpli megfőtt, botmixerrel pürésítettem az egészet.
hozzáöntöttem a tejszínt és a sherryt, sóztam, borsoztam és detektáltam, hogy kétszeres mennyiségű alaplevet simán elbírt volna. (másnap felöntöttem, kellett hozzá.)
(egy darabig gondolkodtam, mire
emlékeztet leginkább ennek a levesnek az íze - aztán meglett: egészen
vörösboros májkrém íze van. nem értem.)
1.75 g instant élesztő
12.5 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen)
1/2 tk só
70 ml langyos víz
1/2 tk só
70 ml langyos víz
1/2 tk cukor
2 ek olívaolaj
2 ek olívaolaj
1 tk oregánó (szárított)
tojás a kenéshez
magok a szóráshoz (szezám, len, feketehagyma, kinek mi)
az összes hozzávalóból rugalmes, edény falától elváló tésztát kellett volna gyúrnom - ami nem sikerült. egyáltalán nem viselkedett normális kelt tésztaként. sőt! az előírt idő leteltével sem kelt meg. de én mindezt Buddhához hasonlatos nyugalommal vettem tudomásul. a meg nem kelt tésztából 11 kb. golyót csináltam, amiket egy nedves papírtörlővel letakartam és hagytam még egy kicsit
15-20 perc sütés, szép barnaságig.
forrás
pont a héten ettem először tejszínes gesztenyekrém levest, és meglepett, hogy sós:)De nagyon különleges és finom volt, biztosan ez is az!
VálaszTörlésszerintem igen, Balázs szerint oké - kezd visszafejlődni mostanában...
TörlésA recept izgalmas; a fotók CSODÁLATOSAK! Ezzel nyilván csak a 9895. sorszámot húztam, ma.
VálaszTörlésmondjuk inkább, hogy benne vagy a top10ben... ;)
Törlés