ma nincs történet.
köd, az van.
meg tegnap csak a szél volt. igazi filmfesztiválon, film előtti felvezetővel, a film végén tapsoló közönséggel. meg a boldog tudattal, hogy akkor én most tényleg mindent érteni fogok. (az már csak utóbb derült ki, hogy akár szöveg nélkül, csak a képek is simán megállták volna helyüket. és ugyanakkorát ütöttek volna magukban is. ezt Giacomo állapította meg, akinek csak az angol fordítás volt, ami viszont szerintem nem tudta visszaadni a magyar szöveg karakter-bővítését. a főszereplő lányka tiszta Saci volt, lehet, hogy emiatt ébredtem fel az éjszaka közepén és próbáltam megfogalmazni a miértet. nehéz film volt. (bár a wombot egyáltalán nem volt képes túlszárnyalni.)
és akkor most itt a helye egy pont ilyen időjárási viszonyokra optimalizált szuperfahéjas, szupercukros, szuperromantikus, szuperkarácsonyváró hajtogatott szuperkalácsnak, mindenkinek, aki elhiszi, hogy a világ jó illatú, rózsaszín, szirupos és csodaszép.
meg nekem, aki örül annak, hogy már régen elfogyott a kalács, mert a tegnap este után leginkább kenyeret és vizet utalnék ki magamnak, arra a rövid időre, amíg meg nem öl a bűntudat, hogy én a világ felső 1%-hoz tartozom, merő véletlenségből.
a tésztához
34 dkg liszt (fehér-teljes kiőrlésű vegyesen)
az eredeti szerint, de! ennyi liszttel kezelhetetlenül lágy volt a tészta, úgyhogy addig adagoltam még lisztet hozzá, amíg normális kelttészt kinézetű nem lett (fényes, edény falától elváló)
5.5 dkg cukor
1 zacskó dr.oetker expressz élesztő
4 ek vaj
80 ml tej
62 ml víz
(hehe - azért az idétlen mennyiségek, mert voltam szíves és a cupokat átszámoltam, mivel idösanyám rosszallását fejezte ki az ismeretlen mértékrendszer miatt)
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
a töltelékhez
4 ek vaj
15 dkg cukor
(drasztikus cukorcsökkentés! mégiscsak ámerikai receptről van szó - még így is vadul édes lett)
2 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt fahéj
0.5 tk őrölt szerecsendió
know-how:
a tésztához a liszteket összekevertem az élesztőporral és a cukorral.
a tejet, vizet, vajat összemelegítettem (nem forraltam fel!), majd kicsit hűlni hagytam.
a lisztes keverékhez hozzáadtam a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat.
a dagasztókarral a rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig kevertem a tésztát. aztán hagytam duplájára kelni.
amíg kelt:
a cukrot összekevertem a fahéjjal és a szerecsendióval.
a vajat barnulásig hevítettem.
(ez a két folyamat nyilvánvalóan rövidebb ideig tartott a kelés procedúrájánál, úgyhogy volt még időm elgondolkozni, hogy mi a jó az éjszakai kelttészta-készítésben. végül úgy döntöttem, hogy a bort teszem meg fő jóság-faktornak, amit egész este oly igen nagy lelkesedéssel öntöttem a szervezetembe.)
tészta megkelt, vaj bebarnult, cukor-fahéj összekeverődött.
a tésztát lisztezett felületen kinyújtottam (a vastagságnál a fázisfotókat vettem alapul), megkentem a vajjal és megszórtam az összes fahéjas cukorral. (úgy tűnt, hogy sok lesz az már, de azért szórtam. szerintem legközelebb még kevesebb cukrot teszek bele.)
8 cm szélességű csíkokra metéltem, a csíkokat szépen egymásra raktam és a tornyot felszeleteltem téglalapokra. az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé beraktam egy 14x24-es (direkt lemértem) kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába és megsütöttem. (170 fok, légkeverés, 30 perc) aztán még hűlni hagytam (de vacsora után amúgy se volt már semmi édesre kapacitásom).
Éci, ráéreztél, épp vmi kelt tésztát akartam sütni. Erre feldobtad a FB-re. Én meg már sütöm is. Már mingyár' kész! :) Illata és kinézete alapján tuti finom lesz. (Bár vaj nem volt itthon, így margarin landolt benne) köszi: Panni
VálaszTörlés:) én meg macaront. de már nem tűnik olyan jó ötletnek. 10 perce anyázok a k mandula miatt. de az örömnek örülök, jóétvágy, szépeste :)
Törlés